С измамна схема източиха над 100 бона от двама в Карловско, търсят се престъпниците/ВИДЕО/

Само дни, след като полицията и прокуратурата в Пловдив оповестиха измамата с теглене на кредити между приятелски семейства от Стара Загора и Хисаря, ПБ Новинар се натъкна на нова, грандиозна измама, чрез която от фирмените сметки на двама мъже са източени общо 115 хиляди лева. В продължение на час и половина от техните сметки са правени през 3 минути 23 превода по изипей карти на частни лица, които те не познават от по 5 хиляди лева. Тази сума е таванът, който може да се тегли от въпросните карти.

Карловецът Илия Кавръков има фирма за климатици. До скоро не познава строителния предприемач от близкото село Розино Али Моллахалил. Това, което ги свързва и малко по-късно ги запознава е, че и на двамата от сметките са източени общо 115 хиляди лева, имат фирмени сметки в Райфайзен банк и ползват услугите на една и съща счетоводителка.

На 8 септември вечерта започва сагата. Илия Кавръков преглежда онлайн банкирането си и вижда, че от сметката му липсват 40 хиляди лева и са направени 8 превода от по 5 хиляди лева към физически лица, които изобщо не познавал. Звънял над 15 пъти на счетоводителката, било късно вечерта, тя не вдигнала и той отишъл в дома и. Жената приела всичко спокойно и казала, че освен него, има и друг клиент, който държи по-крупни суми във фирмената си сметка но отказала да му се обади, защото било късно. Разказала, че през деня за около 2 часа нямала телефон и се учудила какво става. Когато отишла в офис на А1 в Карлово, служителите и показали договор за дубликат на сим картата й, взета вероятно с фалшива лична карта на счетоводителката. Наше проучване показа, че пластината от дублираната сим карта е взета от офис на компанията от София. За това веднага карата на карловката е била спряна. След като обяснила, че няма молба от нея за дубликат, служителите спрели новата карта и възстановили действието на нейната. В този момент дошъл есемес, че от картата на единия от нейните клиенти има превод на 5 хиляди лева, но тя решила, че е някаква грешка, разказва Илия. ПБ Новинар разбра още, че 23-те тегления на по 5 хиляди лева са правени от София и Пловдив, като повечето са в града под тепетата.

След като вечерта, докато Илия Кавръков е при нея, счетоводителката отказва да отиде в офиса си и да отвори компютъра, за да се разбере какво става, тя на другия ден се обажда на строителния предприемач Али Моллахалил. Али бил в Карлово, когато му звъннала счетоводителката и му казала, че има проблеми с онлайн банкирането. „Отидох веднага в банката, там ме чакаше тя и служители. Отвориха сметката ми и казаха, че от 94 хиляди лева, които имах в нея, липсват 75 хиляди. Обадих се в ГДОБП София, защото става въпрос за голяма сума пари, наредени онлайн по банков път. От там ми казаха да отида на място, да взема счетоводителката с мен, но тя отказа да дойде, даде ми служебния си компютър и аз го занесох. По пътя обаче ми се обади и настояваше да и върна компютъра, защото имала работа с него. Каза, че цитира думи на бившия си съпруг, с когото въпреки развода са в добри отношения и който е данъчен инспектор в НАП Пловдив. В ГДОБП ми казаха, че в нейният компютър има два вируса-троянски коне, които били получени преди един месец. Те са били изпратени от името на НАП или подобна инстанция и които са й хакнали компютъра. Ние имаме съмнения, че тази счетоводителка е замесена, но има разследване, то ще докаже. Но един месец вече нищо не се случва, тези пари не ни ги връщат. За мен това са много пари, изгорях с 50 хиляди лева, 25 хиляди ми върнаха от моите пари, които бяха блокирани по кредитните карти и не са успели да ги изтеглят. Въпреки, че парите ми са откраднати, аз платих над 8 хиляди лева ДДС за тях. Подал съм жалба в банката да ми бъде възстановена сумата, те ми отговориха, че за тях е всичко редовно и счетоводителката е наредила парите по канален ред, както се изисква от тях“, разказва Али Моллахалил.

Неговият адвокат Гънчо Гънчев заяви следното пред нашата камера: „Подобна схема на източване на пари е имало и в Пазарджик преди месец и половина. Прави впечатление тук, че и двамата-Илия и Али, са измамени по една и съща схема, става въпрос за един и същи банков клон, в град Карлово, става въпрос за това, че и двамата имат една и съща счетоводителка. На нея са делегирани от двамата права да се разпорежда с парите, което нас си навежда на мисълта, че е възможно по някакъв начин да има съпричастност на въпросното лице. Предприели сме всички необходими мерки, пусната е жалба до ГДОБП, в момента има досъдебно производство, изпратени са справки към прокуратурата, до полицията в Карлово и следствените действия продължават. Това, което оставя горчив привкус, е отговорът на банката. А той е, че според тях няма извършено престъпление, тъй като според тях въпросните средства са наредени от счетоводителката. Тя обаче отрича да е наредила тези плащания и твърди, че са извършени от трето лице. За нас остава съмнението, че става въпрос за една организирана престъпна група предвид това, че става въпрос за 23 превода по 5 хиляди лева всеки 3 минути. Няма банка в България, която да няма отдел, който да следи въпросните транзакции. В случая няма как да са проспани тези транзакции през 3 минути“.

Къде е истината, кой и чрез каква схема източи крупната сума пари все още е загадка. Очаква се в скоро време да има обвиняем или обвиняеми за измамата.

Свързани статии