РДПБЗН Пловдив : Обстановката в областта е пожароопасна, бъдете внимателни, бдителни и отговорни!

В следствие на високите температури и сушата обстановката в област Пловдив е силно пожароопасна, предупреждават от РДПБЗН -Пловдив. Всяка употреба на огън на открито може да причини пожари и големи щети. Само за една седмица – от 11-ти до 18 юли екипи на противопожарните звена са погасили над 150 пожара в сухи треви, запалени отпадъци и горски фонд на територията на областта, като благодарение на бързата и професионална реакция на огнеборците не са допуснати материални загуби и са спасени големи площи земеделски култури и къщи и не са допуснати по- сериозни инциденти.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи и стопански постройки.

От РДПБЗН-Пловдив се обръщат с апел: Не палете огън на открито! Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. При почистване на вилите си, изхвърляйте сухата растителност на подходящи места, а не я унищожавайте чрез палене, защото действията ви могат да причинят пожар със сериозни материални щети. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.

Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети. Не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, преминаващи през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112. можете да предприемете мерки, сред подаване на сигнал и само ако действията не застрашават здравето и живота ви.

Свързани статии