Разширяват пътя Пловдив-Карлово, става като магистрала

Шосето Пловдив-Карлово предстои да бъде разширено, като се сдобие с двулентови платна във всяка посока. ​Пътната агенция обяви инвестиционно намерение да удвои трасето и дори направи първата крачка – търси се фирма, която да изготви оценка на пътната безопасност.

Преди няколко дни АПИ пусна открита процедура за избор на изпълнител, като става въпрос за няколко проекта в цяла България. В обособена позиция 4 влизат републиканският път Пловдив-Карлово (48 километра – от кръговото в началото на Карлово до пътен възел „Пловдив-север” на магистрала „Тракия“) и Павел баня-Брезово-Раковски. Оферти се събират до 13 октомври.

Републиканският път II-64 Карлово-Пловдив е пътна артерия от първостепенна важност както за Пловдив, така и за цяла Южна България. Той се явява главен вход към областния град от АМ „Тракия“, аргументират се от АПИ. Трасето е и пряката връзка на Пловдивска област със Северна България чрез прохода „Троян-Кърнаре“ и на подбалканския път I-6 “София-Бургас” с АМ „Тракия“. Преминава през територията на 5 общини – Карлово, Хисаря, Калояново, „Марица“ и Пловдив, и е изключително натоварен.

През последните години значително нарасна и пътникопотокът за туристическите и СПА комплекси в Хисаря, Старосел, Житница и Красновски бани. Икономическият бум и увеличеното население в областта налагат развитие и разширяване на пътната мрежа, категорични са от Агенцията.

Шосето често влиза и в черните хроники с катастрофи и човешки жертви.

Съдейки по намеренията на АПИ, стига да се намерят пари, в обозримото бъдеще пътят Пловдив-Карлово ще изглежда като шосето Пловдив-Асеновград, на което секнаха фаталните инциденти./“Марица“

Свързани статии