Ръжево Конаре скочи срещу инвестиция, местната власт зад гърба на хората

С ПБ Новинар се свързаха група граждани от калояновското село Ръжево Конаре. Те твърдят, че от известно време фирма “Солар системс груп“ ЕООД няколко пъти е заявявала различни инвестиционни намерения върху държавни гори в близост  до село Ръжево Конаре . Хората обясниха, че изключително много държат на гората в местността „Балталъка“. За тях тя е емблематична, там има ловна хижа, която често посещават.

Ръжевоконарци  припомниха, че по време на стария режим там е съществувала хижа „Партизанин“. Местността е свързана с партизанското движение през годините на соца там са се организирали множество тържества и чествания по различни поводи и те не могат да си представят, че тази местност, която за тях е сантиментална, ще бъде нещо по-различно от това, което е в момента.

Инвеститорите обаче искат на близо 1 000 декара гора да изградят фотоволтаичен парк , което неминуемо ще наруши екоравновесието в гората, в която има диви прасета, сърни, фазани и дребен пернат дивеч. Ще бъде изсечена голяма част от гората, тоест около една пета, както и ще бъдат засегнати подпочвените води. Ловната дружинка също е категорично против инвестиционните намерения.

Инвеститорите са внесли предложението си за одобрение пред ОбС Калояновво  на сесията , която се проведе на 30 юни тази година. Против са гласували 13 съветника, трима са се въздържали и нито един не е  бил за.  Кметът на населеното място Димитър Гинов също се е обявил срещу инвестиционното намерение.

ПБ Новинар потърси председателя на местния парламент  д-р Младен Петров заради казуса. Той обясни, че действително не само в Ръжево Конаре, а и в цялата община Калояново са категорично против да е случи тази инвестиция. Председателят на ОбС Калояново припомни, че съветниците са там, за да представляват волята на хората и че когато гласуват за или против отразяват настроенията и исканията на своите съграждани.

Д-р Петров каза още, че на предстоящата сесия, която е насрочена сесия през  юли, инвеститорите са изразили желание предложението  им да бъде разгледано. Медията ни ще проследи дали и как ОбС Калояново ще гласува това предложение и ще следи развитието по случая.

Хората от Ръжево Конаре са категорични, че ще се борят докрай, защото обичат природата си, страхуват се да не останат без прекрасната си гора и се опасяват от проблеми с подпочвените води.

Прилагаме скица на въпросната гора

 

 

 

 

Свързани статии