Разбиха канал за трафик на нелегални мигранти в Южна България/ВИДЕО/

12 души са задържани за трафик на мигранти на територията на Пловдив, Харманли, Средец, Бургас и Хасково – съобщи заместник-апелативният прокурор Румен Попов. Край град Средец са задържани 22-ма мигранти, които са ползвали канала на трафикантите – съобщи наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура Димитър Пехливанов. Сред задържаните трафиканти е 30-годишен сириец, за когото се счита, че е организаторът на канала.
Той е живял в Пловдив и работи в голямо местно дружество. Сириецът е с право на пребиваване в страната. Има събрани доказателства, които сочат сириеца за организатор и на канала за мигранти, при които загинаха двамата бургаски полицаи. В този смисъл прокурорът определи канала като „Пловдивски“.

Каналджията е имал връзка с двама души от Истанбул, които набирали мигранти по групи. Когато се съберат повече, те се свързват със сириеца, в Пловдив, а той от своя страна с хора от Харманли, Средец и Хасково, които му осигурявали автомобили и шофьори. Последните са случайно избирани, сред тях има както чужденци, така и български граждани. Те взимат нелегалните мигранти и се отправят към Пловдив, а след това към Западна Европа.

Сириецът имал задачата да организира транспорта им през България. За услугата те плащали по 3000 евро на човек, превеждани по банкова сметка. Организаторът разпределял парите по долните звена за транспорт и логистика.

За 12-те задържани се събират доказателства, че са част от организирана престъпна група за трафик на мигранти през страната ни.

Източник и снимка: Радио Пловдив
Видео: БЛИЦ

Свързани статии