Пуснаха под гаранция двамата младежи, изкачили с джипове паметника на Съединението

Районната прокуратура в  Пловдив образува днес досъдебно производство и разпореди шофьорите, които се покатериха с джипове на паметника на Съединението, да бъдат привлечени като обвиняеми.

По отношение на 23-годишния Н. Д. и Д. М. на 25 г. днес ще бъдат повдигнати обвинения за това, че са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост, и е извършено при управление на моторно превозно средство.

Двамата са освободени от ареста под гаранция от 2000 лева. След привличането им като обвиняеми наблюдаващият прокурор от РП-Пловдив ще разпореди  временно да им бъдат отнети свидетелствата им за управление на МПС.

За хулиганство, извършено при управлеине на моторно превозно средство законът предвижда наказание до пет години лишаване от свобода, както и лишаване от право на управление на моторно превозно средство.

Припомняме, че на видеоклип, който е бил разпространен в социалните мрежи, е видно, че през нощта на 25-ти срещу 26.11.2022 г. (петък срещу събота) джип изкачва стълбите на Паметника на съединението, където вече е паркиран и втори автомобил. По случая не е бил подаван сигнал до прокуратурата или полицията. Клипът е заснет в петък срещу събота, около един часа след полунощ, от спряло наблизо такси.

След като се е запознал с въпросния видеоклип, районният прокурор на РП-Пловдив Чавдар Грошев се свързал с директора на ОДМВР-Пловдив, с оглед предприемане на незабавни действия по установяване на извършителите. В полицията е образувана предварителна проверка, в хода на която в рамките на едно денонощие двамата извършители са установени и задържани за 24 часа по Закона за МВР.

Работата по случая продължава.

По-рано днес районният прокурор на Пловдив съобщи, че 25-годишният мъж има присъда за шофиране, след като му е била отнета книжката.

Шофьорите заявили пред властите, че искали да снимат музикален клип и затова качили превозните средства на паметника. Общината обаче не е издавала подобно разрешение, съобщиха за DCNEWS от прокуратурата.

12-метровата статуя е дело на покойния вече скулптор Величко Минеков, който е баща на сегашния министър на културата Велислав Минеков.

Снимка: стопкадър NOVA

Свързани статии