Президентът от Пловдив: Призовавам Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание по казуса за РСМ/ВИДЕО/

„Призовавам Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание“, заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев тази сутрин. В града под тепетата, заедно с вицепрезидента Илиана Йотова, той присъства на форума „Език свещен“ в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Според държавния глава именно правителството е водещата институция в страната по казуса със Северна Македония.

„Искам да използвам случая и да се обърна към политическите лидери в нашата приятелска страна Северна Македония – време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето, защото пътят към Европа е път напред, а не назад“, каза Радев. Той беше категоричен, че френското предложение за решаване на казуса е най-доброто досега.

„Няколко много важни неща за РСМ. Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто в момента, ако България не беше отстоявала ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция, с ясна аргументация. Позицията, която аз споделих, е вече ясна, нашите европейски партньори вече осъзнават и споделят тази позиция, че въпросът за отстояването на гражданските права, тяхната защита от дискриминация, не може да е двустранен въпрос межу България и РСМ, а трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз. Въпросът, който поставих в съвета за правата на македонските българи и тяхното вписване в конситуцията като едно от условията за начало на преговорите вече е заложено в преговорната рамка“, посочи президентът.

По думите му във френското предложение има добра основа за преговори.

„Подкрепям френското предложение като преговорна рамка, но същността, истинската защита на българските интереси, на нашето културно-историческо наследство, промяна на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, възстановяване на паметниците, прекратяването на процесите на дебългаризация зависи от съдържанието на този протокол. Към момента предлаганият двустранен протокол не защитава достатъчно, не дава достатъчно гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, ясни механизми, срокове и измерими критерии. Призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуалзизран, прецизиран, самата преговорна рамка се обезмисля“, подчерта Радев.

Той отново се обърна към българските политици, да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията, не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция.

„Трябва да е ясно на нашето общество, че този процес се базира на два важни документа, единият е преговорната рамка, който е ангажимент и се изработва от ЕС, но втория важен документ е двустранния протокол, който е наш ангажимент, изработва се от нас, заедно с РСМ и се залага като неразделна част от преговорната рамка. Преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашия интерес, тя най-общо описва самия процес“, каза още президентът Радев.

На въпрос за гласуването на вота на недоверие довечера Радев отговори: „Очаквам разум. Но въпросът за властта не е основният въпрос, има много други проблеми и това са проблемите на българските граждани, и те трябва да бъдат решавани отговорно“.

Президентът отказа да коментира дали е готов със служебен кабинет, а на тръгване от конференцията в ПУ заобиколи медиите и се снима със студенти пред сградата на Ректората.

Свързани статии