Пожарникарите в Карлово спасиха трима бедстващи от наводнението/ВИДЕО/

7 екипа пожарникари и спасители се борят за овладяване на извънредната ситуация в Карлово, причинена от обилния дъжд, паднал този следобед. Само за два часа на телефоните на Оперативен център в пловдивската пожарна са получени повече от 40 сигнала за наводнени сгради и хора в нужда. На помощ на дежурните екипи в карловската пожарна е извикан и свободен състав.

Огнеборци са спасили от придошлите води семейство – мъж и жена, обитаващи къща на улица „Меден Дол“. Спасена е и 92-годишна жена, която е била сама в къщата си на улица „Калофер Войвода“. Имотът е доста засегнат и към момента продължава работата по отводняването му. Покрай наводнените къщи минава отводнителен канал, който е придошъл следствие на падналия дъжд, а затлачването с боклуци е станало причина за приливането на водата.

Със съдействието на EVN, електрозахранването в района на Професионалната гимназия по ЖП транспорт е изключено. Приземният етаж на болницата в Карлово, където се намира отделението по хемодиализа също е бил наводнен, но след незабавната намеса на пожарен екип ситуацията е овладяна. Няма опасност за персонала и пациентите.

Трима души са били евакуирани от „Професионалната гимназия по жп транспорт“.

В момента в Карлово работят общо 7 екипа пожарникари и спасители. На помощ на колегите отподцалканския град са изпратени и екип огнеборци на Пловдив, както и спасители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ (СОД). В непрекъснат режим на работа са 8 помни за отводняване.

Припомняме, че Общинският кризисен щаб в Карлово обяви частично бедствено положение в града. В сигнала, подаден до Областна администрация – Пловдив се подчертава, че количеството дъжд превишава в пъти месечните валежи и е невъзможно да бъде поето от коритото на Стара река, от деретата и дъждоприемните шахти.

Общинският кризисен щаб се обръща към гражданите да подават сигнали за проблеми, причинени от пороя върху жилищни и търговски сгради, на тел. 0896 / 68 -67-04 – оперативен дежурен в Община Карлово.

Щабът премина в непрекъснат режим на работа.

Свързани статии