Пътят убиец Пловдив-Карлово отне 8 живота за по-малко от година, 38 загинаха при ПТП-та в областта

Пътната „безопасност“ в България се превърна в хронична опасност за всеки един български гражданин и през 2022 страната ни отново регистрира рекорден брой ПТП със загинали и тежко ранени.

През последните 12 месеца, само на територията на Област Пловдив са станали 719 тежки катастрофи. При тях, по-сериозно пострадалите са 179 души, а животите си са загубили 38 души. Най-много катастрофи има регистрирани на пътя Пловдив – Асеновград – Смолян, но за щастие са без загинали.

Като най-опасен път за 2022 година е отсечката Пловдив – Карлово. На него от началото на годината до месец декември са станали 6 изключително тежки ПТП-та, при кои са загинали 8 души, а 4 са сериозно пострадали.

Най-тежката катастрофа в този участък стана в разгара на абитуриентските балове. На 22 май при сблъсък на три автомобила загинаха общо 4-ма души. Причината – неправилно изпреварване.

Втората тежка катастрофа на този път стана в отсечката Карлово – Баня, само две седмици по-късно. На 7 юни, автомобил с 6-ма пътници самокатастрофира в дърво. Един от тях почина, а другите петима бяха откарани в болница.

На 20 юни, на входа на село Черноземен, друга тежка катастрофа отне живота на двама души, а други двама пострадаха и бяха откарани в болница в изключително тежко състояние. В касапницата участваха бус и мерцедес, като лекият автомобил предприе неправилно изпреварване в населено място.

На 10 август възрастна жена загина при катастрофа на входа на село Труд, откъм Карлово. При инцидента лек автомобил „Пежо” премина през лентата за насрещно движение и се блъсна в бетонен фундамент на ценова табела на бензиностанция. 71-годишната жена почина на място, е една година по-младият шофьор беше откаран в болница.

Само преди дни, на 9 декември, още един човек загуби живота си на пътя Пловдив – Карлово. 40-годишен чужденец загина след челен сблъсък между селата Граф Игнатиево и Труд. При инцидента, БМВ с хърватска регистрация, навлезе в насрещната лента и се блъсна челно с тежкотоварен автомобил. С колата се придвижвали трима мъже, чужди граждани. На място загина един от пътниците, а на другите двама в колата беше оказана медицинска помощ.

И докато броим некролозите край пътните дървета и прехвърляме вината и топката към институциите или качеството на пътищата, цялото общество носим отговорност за поведението на безотговорните шофьори – по различни причини, но най-вече заради безразличието и търпимостта, които проявяваме към нарушителите на правилата, които за съжаление отнемат невинни човешки животи./trafficnews.bg

Свързани статии