Овации за д-р Александра Фол, която изнесе концерт на филмова музика в Свежен/СНИМКИ/

„На 02.07.2022 г. в Архитектурно-Исторически резеврат – с. Свежен, световно признатата българска композиторка и пианистка – д-р Александра Фол изнесе концерт на филмова музика, както и българска премиера на произведение на Матю Лейн. Концертът се проведе с любезното съдействие на Община Брезово като подарък от д-р Фол.

Доктор Александра Фол е родена в София. Там е завършва Средното музикално училище „Любомир Пипков“ и започва обучение по композиция и пиано в Националната музикална академия в София. След спечелена стипендия „Леонард Бернщайн“ за специализация по композиция в лятна академия в САЩ е поканена да продължи своето образование с пълна стипендия в Бостънския университет, където завършва бакалавърска степен със “сума кум лауде“ (с големи почести). Завършва магистратура в САЩ и докторантура в Канада, също с пълни стипендии.

Още като ученичка печели редица национални и международни конкурси като пианист и композитор. Специализирала е изпълнение на орган при Джулиан Вахнер, Джеймс Дейвид Кристи и Дейвид Хигз. Реализацията на д-р Александра Фол е като композитор, органист и пианист. Нейни композиции са свирени в България, Канада, САЩ, Германия, Швейцария, Холандия, Полша, Финландия, Япония, Тайланд и др.

В момента е музикален директор, главен органист и пианист на Обединената църква Св. Джеймс в Монреал, която е национален паметник на културата.

Събитието се проведе в Архитектурно-Исторически резерват в с. Свежен в старата църква „Св. Георги“. Концертът привлече многобройна публика от над 120 души от всички възрастови групи, любители на класическата филмова музика, част от които бяха кметът на община Брезово Христо Енков, заместник-кметовете и общински служители. Слънчевото време отразяваше настроението на хората, а автентичната атмосфера и уникалното изпълнение на гениалната композиторка изпълниха пространството и пренесоха слушателите в различни времена.“ Д-р Александра Фол обра овациите а присъстващите.

 

Свързани статии