Откриха археологически „съкровища“ в Брезовско/СНИМКИ/

На 25.09.2022 г. започнаха изследователските обходи на територията на община Брезово под ръководството на проф. д.и.н. Валерия Фол.
Първото от откритията бе олтарна скала “Лицето”, намираща се над с. Розовец, която беше проучена и описана от професор Фол. В екипа работят краеведите Гънчо Прасков, Радню Шопов и Станка Матева. Присъстваха още представители на Общинската администрация на гр. Брезово, ученици от ЦОП – гр. Брезово, ученици от гр. Карлово и г-н Димитър Нанков. На присъстващите бе изнесена лекция по време на проучвателската дейност.

“Новото светилище е поредната перла в огърлицата от скално изсечени и мегалитни паметници на територията на община Брезово, които в древността са сакрализирали територията на селата Розовец, Свежен, Бабек, Златосел и гр. Брезово.” – проф. д.и.н. Валерия Фол

Изследователските обходи под ръководството на проф. д.и.н. Валерия Фол продължиха с пълна сила и през следващия ден, а посещението на един обект, известен сред местното население с наименованието „Корабът“, е на път да изясни много детайли от духовния живот на траките, живели в района на Сърнена Средна гора. Кръстихме обекта, който е в землището на с. Розовец, Пещерата на посветените “Корабът”. Местните хора оприличават една от извисяващите се грунтови скали на мачта на кораб.

От грунтови скали и поставена върху тях скала е оформено огромно сакрално пространство, наподобяващо пещера с дълбочина около 14 метра и височина около 3-3.5 метра. Входът е на югозапад. Задната стена е била оформена от големи скални късове, които сега са паднали, поради което конструкцията прилича на коридор, оформен от скали и покрит с огромни каменни блокове.

Това гигантско мегалитно съоръжение е на няколко километра от “Слънчевата врата”. За нея е предложена хипотезата, че някога там е изпълнявана масова мистериална посветителна обредност на открито, т.е. участвали са и мъже, и жени, аристократи и обикновени хора. Обекта, който нарекохме „Пещерата на посветените „Корабът“ всъщност имитира пещера (в района няма естествени пещери), в която може да се предположи, че ограничен кръг мъже аристократи са изживявали символично отиване в Отвъдното, за да получат знание и да се родят символично, вече знаещи тайните за сътворението на света. Затова и входът е на запад, тъй като древните свързват тази посока с Отвъдния свят, тъй като там залязва слънцето, за да се роди отново на следващия ден от изток. Според професор Фол, идеята на пещерата е била: “символично умираш незнаещ и се раждаш отново просветен”.

Последните 2 “съкровища” се намират в района на вече познатия мегалит “Яйцето на Змеицата”, в землището на с. Свежен, и са леснодостъпни за всички туристи, включително и деца!

Единият от тях е Ритуален кръг “Давам, за да дадеш” с два олтара – единият за възлияния на течности, другият – за поставяне на дарове (хляб, плодове, млечни продукти). Хората, които са вървели по римския път са спирали на това място, за да дарят боговете и да получат тяхното покровителство.
Точно под Олтарния кръг са съхранени останки от мегалитна стена. Видимият участък е с размери около 4.5 м дължина и почти 3 метра височина. Големите блокове с размери над 1.20 м дължина и около 1-1.40 м височина са подредени между две високи грунтови скали.

Второто попадение за деня бе “Големият жертвеник”, който се намира на около 100 метра северно от “Яйцето на Змеицата”. В основната скала, ориентирана изток – запад са издълбани три големи овални жертвени ями с улеи за оттичане. Размерите на скалата са около 8 метра на 5.20 – 5.40 м.

При желание да посетите този изключителен мегалитен паметник, можете да се свържете с Туристическия Информационен център в град Брезово или да се свържете с Facebook страницата “Посети Брезово”.

Свързани статии