Окончателно: Кметът на Сопот плаща глоба за управлението на къщата на Вазов без конкурс

Кметът на Сопот Деян Дойнов ще трябва да плати глоба от 2000 лв., защото къщата музей на Иван Вазов се управлява без конкурс. Санкцията е наложена от Министерството на културата и вече е потвърдена и от Районния съд в Карлово, и от Административния в Пловдив. Решението на втората инстанция е окончателно.

Директорката на къщата музей на Патриарха на българската литература Борислава Петрова е назначена на поста на 21 септември 2017 г. до провеждането на конкурс, защото за тази длъжност процедурата е задължителна. Затова от главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерството на културата са отправили препоръка към Деян Дойнов да насрочи надпревара за мястото. Това се е случило на 10 октомври 2017 г. При проверка на 28 май 2019 г. е констатирано, че конкурс не е обявен, на кмета е даден нов срок – от 3 месеца, но и към края на септември с. г. процедурата не е стартирала. Така се е стигнало да съставянето на наказателното постановление, в което първоначално глобата е била 2500 лв., но е намалена от двете съдебни инстанции.

От решението на Аминистративния съд става ясно, че всъщност Борислава Петрова отговаря на изискванията за образование и професионален опит за тази длъжност, т. е. поне на първия етап от евентуален конкурс не би имала проблем.

Източник: 24plovdiv.bg

Свързани статии