Областният управител обсъди с ръководството на Летище Пловдив състоянието на дружеството

Временният център за настаняване на бежанци в бившата Белодробна болница отвори хуманитарен сектор за набиране на помощи

Хуманитарен сектор за набиране на помощи от първа необходимост заработи във временния център за настаняване на украински бежанци „Втори дом“ в бившата Белодробна болница.

„Това всъщност е звеното, което преди време разкрихме в блок 231 в район „Тракия“. Преместихме го, за да имаме по-добра логистика – във „Втори дом“ са настанени украински бежанци, на които помагаме с помощи, получени от дарители и складирани в „Тракия“. Сега всичко е на едно място“, обясни украинката Наталия Елис, която живее в Пловдив и помага на избягали от военните действия в Украйна свои сънародници.

Друга полза от преместването на хуманитарния център е комуникацията между най-малките. „Докато майките им избират и приемат дрехи, храна или друго, от което имат нужда, децата могат да играят“, допълни Елис.

Хуманитарният сектор работи от вторник до събота от 10 до 18 ч., като за получаване на помощи хората могат да посещават центъра между 13 и 18 ч. Ирина е жената, която приема дарения и ги разпределя. Близо 100-те настанени в момента в кризисния център „Втори дом“ в бившата Белодробна болница са първите получатели на помощи. Центърът помага и на бежанци, които живеят другаде в града – настанени при роднини, наели жилище и т.н. Средно на месец центърът помага на 400-500 души.

Около месец преди началото на новата учебна година хуманитарният център набира:

· Памперси – размер 4, 5, 6;

· Храни и сухи млека за най-малките – сухо мляко Аптамил 2 (за конкретно дете, което няма поносимост към други млека); сухо мляко различни видове; суха каша;

· Храна и пакетирани продукти – ориз, брашно, зеленчуци (моркови, лук, краставици); яйца, мляко, паста, лютеница;

· Всичко за учебната година – раници, тетрадки, химикали, моливи, острилки, блокове за рисуване;

· Маратонки, есенни обувки – 31+ размер;

· Обзавеждане – възглавнички, одеяла, спално бельо, шкафчета за дрехи, гардероби и двуетажни легла;

· Тоалетна хартия, мокри кърпи;

· Ножици, цветна хартия, пластилин, настолни игри.

Всеки, който иска да дари помощи за бежанците, може да посети временния център „Втори дом“ на „Цариградско шосе“, или да позвъни на 088 515 2000.

Свързани статии