Няма да има режим на уличното осветление в община Садово

Уличното осветление в община Садово няма да бъде с намалено часово време, режим няма да бъде налаган, съобщи за ПБ Новинар кметът на общината Димитър Здравков. Миналият ден местната власт е платила близо 90 хиляди лева сметка за електроенергия за месец декември, при положение, че обичайно месечната сметка за ток на общинските обекти и уличното осветление е около 30 хиляди лева.

Община Садово е в стабилно финансово състояние благодарение на доброто управление на финансите, да добрата събираемост на данъци и на икономии

Свидетели сме обаче, че от тези икономии отиват 60 000 лева повече на месец, вероятно януарската и февруарската сметки ще бъдат доста по- тежки, предвид хвърчащите цени на тока. Всичко това ще изяде свободните и спестените пари на общините, същото е и с цената на газа, коментира кметът, който даде прогноза, че хвърчащите цени ще бъдат най малко до юни.

Тази година общините стигат до тавана до сумите, които са заложени по Закона за управление на отпадъците, тоест цената на тон отпадък е вече около 100 лева. Към тази цена обаче се плаща и таксата към регионалното депо на съответното депо, при нас например то е в Асеновград, а тази такса варира в зависимост от депото от 20 до 35 лева, тоест се получава цена на тон от 120 до 135 лева. Ако приемем, че един камион извозва 10 тона отпадък на ден, а някои камиони правят по два курса, сметнете колко е таксата, коментира още Димитър Здравков.

Свързани статии