Новият директор на РИМ-Пловдив Стоян Иванов встъпи в длъжност, изпратиха тържествено доц. Стефан Шивачев/ВИДЕО/

С почетен плакет награди кметът на Пловдив Здравко Димитров досегашния директор на Регионалния исторически музей в Пловдив доц. д-р Стефан Шивачев, който от днес излиза в пенсия.

Доц. Шивачев предаде поста си на новия директор на музея Стоян Иванов по време на специална церемония в зала „Съединение“, в присъствието на екипа на музея, директорите на другите музеи в града и много гости. Досега Иванов бе директор на музея в Клисура.

„Човек и добре да живее, достига до този момент и се оттегля. Удовлетворен съм, защото успях да реализирам всичко, което съм написал в концепцията си от далечната 1993 г. Сбъднах мечтата си музеят да бъде отворен за негово величество посетителя и в същото време да съчетава светостта на храма и академизма на университета.  Поне отчасти успях да реализирам това, което пише в документите на Международната организация на музеите – „Музеят трябва да съчетава светостта на храма, тишината на Ермитажа, академизма на университета и музеят в крайна сметка трябва да съществува заради обществото. Успяхме да го направим един от най-значимите културни центрове”, каза Шивачев.

„Днес приключва моят професионален път начело на този музей. Вече ще се подписвам само като историк”, каза още Шивачев и подари на градоначалника най-новата си книга  „Хаджи Гьока Петров“.

Шивачев бе директор на музея почти 30 години. Днес той предаде поста на наследника си Стоян Иванов.

Иванов благодари на доц. Шивачев и му обеща, че ще продължи работата му и ще надгражда постигнатото.

Свързани статии