Нова зала „Микросвят“ отвори врави в Природонаучния музей в Пловдив/СНИМКИ и ВИДЕО/

Откриха официално новата зала „Микросвят“ в Природонаучния музей в Пловдив. От днес нататък залата ще бъде част от постоянната експозиция на музея.

В нея са изложени атрактивни модели на едноклетъчни организми от микросвета. Показан е 3D модел на животинска клетка, която припомня или демонстрира на по-малките строежа на клетъчния организъм. Изложени са също модели на вируси и бактерии.

Посетителите могат да наблюдават различни видове микроорганизми с помощта на микроскоп. Днес на него можеха да се видят дрожди от Антарктида. В залата има и микролаборатория, изработена от Снежана Русинова – Видева главен асистент към Биологически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Пловдив, разказа директорът на музея  Огнян Тодоров.

Най-атрактивни обаче бяха децата от четвърта група в ДГ „Валентина“ с ръководител Мария Христова, които изиграха „Танц на микробите“ и изрецитираха две стихотворения. Едното от тях бе измислено от децата специално за музея.

След програмата малчуганите поднесоха специален подарък на директора Огнян Тодоров. После, с много глъчка и смях, те разгледаха новата зала и експозицията с животните, където съвсем отскоро има нова кафява мечка, носител на златен медал.

Посетителите могат да видят и най-новия експонат – скелет на лъв, разказа Огнян Тодоров пред журналисти.

Свързани статии