Наследници на Кудоглу: Дълг и гордост е, че сме част от един такъв човек/СНИМКИ/ВИДЕО/АУДИО/

„Огромна отговорност, дълг и гордост, че по някакъв начин сме част от един такъв човек!“ – Това каза един от наследниците на големия пловдивски дарител Димитър Кудоглу Пенчо Братанов, разказвайки за делото на предшественика си по време на откриването на изложба в Цар-Симеоновата градина, посветена на 160-годишнината от рождението на най-големият дарител за българското здравеопазване.

Изложбата, състояща се от 20 пана, е ситуирана в градината по инициатива на Историческия музей в Пловдив и ще остане там до края на август, за да научат всички пловдивчани и гостите на града за делото му, събощи директорът на РИМ-Пловдив д-р Стефан Шивачев. Той и кметът Здравко Димитров откриха днес изложбата. На откриването присъства и зам.-кметът по култура и туризъм Пламен Панов.

На откриването бяха братята Пенчо Братанов и Петър Братанов, които са преки потомци на Димитър Кудоглу – внуци на племенницата му Мария Братанова. Присъства и майка им – Нели Братанова, която разказа за делото на предците им. Те подариха икона на Света Богородица на пловдивския кмет.

„Много сме далеч от нашите предшественици и това, което Кудоглу е изградил, ние с лека ръка, по една или друга причина, голяма част е закрито. Той е показал, как може да се издържа едно такова наследство, като „Дома на благотворителността и народното здраве „Димитър Петров Кудоглу“. Дарил е два тютюневи склада, с които е издържал този дом на здравето“, подчерта на откриването кметът Здравко Димитров. И призова да бъдем по-добри и по-смирени и да следваме примера на големия дарител.

Градоначалникът посочи също, че община Пловдив ще възстанови паметника на Кудоглу в Цар-Симеоновата градина, който е бил премахнат през 1951-ва година от тогавашната народна власт, която е национализирала всички средства и лечебното заведение. Вижте повече във видеото…

За живота и делото на Димитър Кудоглу разказа и д-р Стефан Шивачев. Чуйте повече в аудиозаписа:

Свързани статии