Напук на кризите: Бейби бум в Пловдивско

Бейби бум в Пловдивско потвърди правилото, че в най-тежките и трудни години се правят най-много деца. Отиващата си 2022-ра събра накуп рекордна инфлация, енергийна криза и войната в Украйна. В същото време приблизително на всеки час в Пловдивска област се ражда по едно бебе. За трите месеца от юли до септември тази година в болниците в областта са проплакали 1975 деца, което е рекорд. Новородените са със 160 повече от предходното тримесечие и с 21 повече в сравнение със същия период на 2021 година, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

След петгодишен стабилен спад на ражданията, Пловдивско обърна тренда миналата година. Ръстът се запази и през 2022 г., като областта бележи най-голям скок на раждаемостта у нас. Оптимистична тенденция в демографските процеси се наблюдава и на национално ниво. От юли до септември в България са проплакали 14 267 бебета, докато в предходното тримесечие те са били 13 778.

Прогнозите са, че в края на годината в Пловдивско ще бъде отчетен нов бейби бум. До края на октомври новородените в областта вече са 5751, така че до Нова година те ще надхвърлят броя от 6892 през 2021 г., убедени са акушер-гинеколозите.

В същото време починалите в Пловдивско намаляват. През третото тримесечие сме загубили 2484 жители на областта. За сравнение, за същия период на миналата година са починали 3010 души./Вестник Марица

Свързани статии