Най-големият и единствен в България, 3D соленоводен аквариум отвори врати в Природонаучния музей в Пловдив/ВИДЕО/

В Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес се състоя кратка церемония по официалното откриване на най-новия модул  в постоянната експозиция на музея  – атрактивната зала „Морски аквариум“. След почти тригодишни усилия и множество препятствия, включително и забавянето в резултат на пандемията от COVID 19, дългоочакваният  соленоводен аквариум с обща вместимост 30 тона е готов. Той е първият и единствен по размери и видово разнообразие 3D соленоводен аквариум в България. Обитателите на огромното съоръжение са черноперата рифова акула Лари, атрактивни разноцветни тропически риби, отровни риби, корали и други.

Програмата започна във фоайето на музея, където прекрасните момичета от танцовата формация към Детска градина „Малкият принц“ изнесоха вълнуващо представление и потопиха публиката в красивия свят на морските обитатели с „Невероятен морски танц“ и песен за рибката, под бурните аплодисменти на присъстващите.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Централен Георги Стаменов, неговият заместник Фиданка Кацарева, секретарят на района Емил Саралийски, проф. д-р Светла Янчева – заместник – ректор по международна дейност на Аграрен университет-Пловдив, директорът на Регионалния исторически музей – Стоян Иванов, директорът на НБ „Иван Вазов“ – Димитър Минев, председателят на сдружение „Съвет по туризъм – Пловдив“ инж. Любозар Фратев, медии, родители и разбира се много деца.

„Процесът на изграждане на най-големия соленоводен аквариум в България беше дълъг и сложен. Той е изцяло иновативен, постарали сме се много да създадем визия, така че влизайки в аквариума, посетителите да имат усещането, че са на дъното на океана. Благодарение на финансирането от община Пловдив, заедно със средства от собствените приходи, аквариумът е факт. Разбира се, акцентът в него е акулата Лари. Убеден съм, че той ще предизвика усмивки на лицата на нашите малки посетители и удовлетворение в родителите“,  каза директорът на Природонаучния музей – д-р Огнян Тодоров.

„Днес реализираме една от красивите идеи – още един „камък в короната“. Отне време, но това беше и една от първите ни съвместни инициативи, по която работим още преди пандемията. Знаехме, че Лари пораства, става му тясно и трябва да спасим акулата. През тези 3 години полагаме усилия за обновяването на експозициите във всички музеи. Неведнъж съм споделял, че Природонаучният музей е най-динамично развиващият се музей в Пловдив. Стойността на инвестицията в новото съоръжение е в размер на 140 000 лева. В момента отдел „Култура“ реализира и проект за 800 000 лева по Норвежката програма и втори, финансиран от национален фонд „Култура“, чрез който „Старинен Пловдив“ ще разкаже по интересен начин историята на гладиаторите на Античен театър, посредством холограми. Пловдив реализира подем при туристите, стремим се да държим темпото високо и предлагаме нови преживявания за туристите. Обновяване на експозициите има в и другите музеи“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Гостите разгледаха и зала „Динозаври“, която вече разполага с реалистична видео анимация, показваща някои от най-известните и вълнуващи динозаври, които са живели допреди 65 милиона години през трите големи периода – Триас, Юра и Креда. На видеото може да се видят –  трицератопс, стегозавър, брахиозавър, Т-рекс, както и много други в естествения им хабитат. В началото на следващата година предстои и откриването на нов модул с 4 вида динозаври за допълване на интерактивния проект.

Очакват се още динозаври до края на годината, а догодина ще бъде изграден единственият леден аквариум, в който ще има риби и океански животни от Антарктида. Те ще бъдат донесени специално за Пловдивския Природонаучен музей от Христо Пимпирев, ръководител на антарктиците ни.

Свързани статии