На брифинг в Каравелово: Ето обстановката от водния ад в Карловско/СНИМКИ и ВИДЕО/

Хеликоптер продължава спасява бедстващи хора в наводнените села в община Карлово. Това каза на брифинг в село Каравелово началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Имаме готовност да бъде включен и втори хеликоптер, оглеждат се мостовете на едно от най-наводнените села – Богдан, поне четири от тях са срутени. Имаме готовност да се достави вода и храна на бедстващите хора от другата страна на селото, което е откъснато в едната си част“, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който заедно с областния управител Ангел Стоев и представители на различни институции са в наводненото село.

Сапьори също са на място. Те оглеждат за възможност да бъде поставен понтонен мост между откъснатите части на селото.

Евакуираните с хеликоптер хора се карат в 61-ва Стрямска бригада-Карлово, а от там кметът на общината Емил Кабаиванов е поел ангажимент те да бъдат настанени в общинската болница.

„Чудо е, че нямаме загинали, такъв порой рядко се случва”, коментира пред медиите комисар Николов. На място е зам.-директорът на Национална следствена служба Юлиана Петкова, която заедно със следователи води разследване за огромното наводнение. Първоначално е бил пуснат дрон, чрез кадрите на който следователите са придобили представа за огромните щети на бедствието. В тази връзка ще бъдат разпитани представители на регионалното министерство, на Басейнова дирекция-Пловдив и на местната власт.

„Има данни за неконтролируемо изсичане на дървесина. Работи се по неумишлено причиняване на наводнението“, каза още Петкова. От брифинга стана ясно още, че от Каравелово са спасени две жени с едно дете, а в момента шест човека с въжета се евакуират от домовете си в селото.

Беше съобщено още, че регионалният министър Иван Шишков е поел ангажимент тази вечер да дойде на място, за да огледа лично щетите и да бъдат отпуснати средства за възстановяването на последствията от водния ад.

Сто военнослужещи и 10 единици техника на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово от сутринта помагат на тежко пострадалите села. Напълно разрушени в село Слатина са три къщи и един магазин, една къща в Богдан и няколко частично разрушени сгради в Каравелово. 20 души са спасени днес с вертолет от Богдан.

Свързани статии