Министър Гечев: Ударната вълна в карловските села е колосална

Няма прекомерна сеч в горите около наводнените села в Карловско. Ние от„Агенция по горите” сме поръчали собствена проверка и ще върнем картата дори 10 години назад, за да видим как сечищата влияят назад във времето. Водата е била толкова много, че наистина вълната е била огромна – тя е 100-годишна. Това коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „Денят започва” по БНТ.

Гечев каза още, че селата са задръстени от влачени от водата дървета. „Има правило около реките да не се пипат дърветата, но водата е толкова голяма, че 15 км над населените места тази линия я няма – водата е измъкнала всичко”, допълни той и поясни, че за да разчисти всякакви съмнения, в проверките ще се включат всички медии, за да участват с екипите на „Агенция по горите” при проверката.

Министърът също добави, че е взел предвид въпросите и информацията, подадени от гражданите в съответните населени места, така че проверката да обхване и техните питания и насоки.

Министър Гечев заяви, че стихията не е могла да бъде предотвратена – излели са се 200 л. на кв. м. за няколко часа. Коритата не са били достатъчно добре почистени и макар превенцията да е важна, това нямало да спре стихията.

„Чудо е, че няма загинали. Може би ни липсва организация и култура по отношение на това да свикнем да живеем с такива бедствия”, каза той и потвърди, че може да се работи в посока по-добрата организация на реакция при такива събития.

Бедствието е такова, че хората си мислят за къщите. Ако хората са изгубили своите документи, нека не се притесняват, службите са инструктирани да помагат, информира Гечев.

„Хиляди декари наводнени. Ще обезщетим земеделците. И да няма в момента налични средства по бюджетните сметки, има държава, която ще се погрижи за това. Ще вземем мерки, предстоят разговори. Тъй като механизмът е такъв, че на 100% пропаднали площи се плащат 80% от направените разходи за дадената култура – ние ще опишем всичко на 100%. Това, което е по отношение на заден двор, малките производители, хоби земеделието – нека всеки опише тези щети”, добави той и уточни, че бедствието няма да повлияе върху цените и предлагането в национален мащаб.

Всичко като техника в момента е на терен, успокои министъра: „Да не си мислят хората в Трилистник, че са забравени. В момента водата се оттегля от горните села, затова техниката е налична там.”

„Нека това бедствие да ни научи, че има някои неща, които не са преходни, и държавата трябва да прави необходимата превенция, за да има по-малко материални щети”, смята служебния министър.

По отношение на предстоящия отоплителен сезон, Гечев каза: „Местните хора, дори да са си купили дърва за зимата, те може би вече са някъде по съседните села. Това, което бъде добито като дървесина от потопа, ще се събере и ще иде при местните жители. Около 10 хиляди кубика дървесина е свалена от водната стихия.”

Министърът също поясни, че по отношение на язовирите в страната, няма към настоящия момент язовири в предаварийно състояние. Всъщност годината дори е по-скоро сушава. „Понеже чисто агрономически следя валежите – вали толкова, колкото преди, но вали много епизодично, вместо спокоен дъжд – вали порой на определени места”, допълни той./Novini.bg

Снимка: БНТ

Свързани статии