Мегалитни паметници от тракийско време привличат туристи към Брезово

В последните години множество мегалитни паметници в района на Брезово привличат туристи от близо и далеч. Те са част от тракийското наследство в Сърнена Средна гора, а някои от тях са без аналог.

Открити са от краевди, а са проучени от екип на известния траколог проф. Валерия Фол.

Един от най-посещаваните обекти е Люляковото светилище, което се намира на 5 илометра след село Бабек. Люляковата гора, в която се намира, дава и наименованието му.

„Това е тракийско светилище с моделирани в скалите жертвеници и слънчева стела, която е единствената, запазена на място, без да е местена и без да е падала по рода си. Тя е висока около два метра“, казва Мирена Чоновска от Туристически информационен център – Брезово.

Светилището е открито от местни краеведи.

Тракологът проф. Валерия Фол е повикана заради това кладенче и за надписите, които са под слънчевата стела, но когато тя идва, отваря очите на всички, че реално същинското и най-голямото богатство е слънчевата стела, която е единствена по рода си. Тя се намира на около 50 метра югоизточно от скалите .

„Отзад са я подпрели с един камък и така е застанала точно на юг. В деня на лятното слънцестоене, точно на обяд, тя се огрява от слънцето и слюдата, която е в нея. Блести така, че отдалеч изглежда като слънце. Всяка година община Брезово организира празник на лятното слънцестоене“, обясни Радню Шопов – Туристически информационен център Брезово.
В района има още много мегалити, които провокират любопитството както на туристите, така и на научната общност.

За по-лесна ориентация къде точно се намират мегалитите от общината в Брезово са направили сайт, който насочва към тяхното местоположение.

Вижте видео по темата ТУК. /БНТ

Свързани статии