Маските се връщат от утре и в Пловдивско

Маските се връщат и в Пловдивска област. От утре – 22 юли, за срок от един месец, на територията на пловдивска област ще се носят маски в болниците, аптеките, оптиките и дрогериите, в социалните заведения и градския транспорт. Засега мярката не обхваща хранителните магазини и хипермаркети. Това става ясно от заповед на РЗИ-Пловдив, издадена днес.

За всички работодатели важи препоръка да проветряват редовно и дезинфекцират помещенията, а също и да инструктират персонала да си мие ръцете, като осигурят сапун и дезинфектанти.

В магазините ще трябва да се спазва дистанция от минимум 1,5 метра.

В детските и специализирани заведения ще се провежда засилен сутрешен филтър на децата.

Временните противоепидемични мерки ще се променят в зависимост от развитието на епидемичната ситуация, става ясно от заповедта на РЗИ.

По данни на Регионалната здравна инспекция (РЗИ-Пловдив) установените положителни случаи на COVID-19 в Пловдив и областта за периода от 15 юли до 21 юли са 714. Броят на заразените спрямо предходния 7-дневен период е нараснал с 252 души, когато заразените за седмицата бяха 462 човека.

Забелязват се възходящи нива при 14-дневната заболеваемост при възрастни, като те са достигнали 177,40‰ на 100 000 души население. Отбелязан е и ръст в нивата на 14-дневната заболеваемост във възрастовата група от 0 до 18 години, като са достигнати нива до 73‰ на 100 000, сравнено с предходния 7-дневен период, когато те бяха  42 ‰ на 100 000.

За пръв път от месец насам се забелязват възходящи нива и при хоспитализираните пациенти. Интубирани за периода отново няма.

За разглеждания период битката с болестта е загубил един пациент, който е бил с множество придружаващи заболявания и без проведена имунизация срещу COVID-19. За седмицата са установени 10 нови случая на заболели сред медицинския персонал в областта. В три детски заведения са регистрирани 3 случая на заболели. Продължават да се извършват  епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретните случаи, съобщават от РЗИ.

Към днешна дата – според Националната информационна система – потвърдените случаи в Пловдив област са 106 276, починалите са 4781 души от началото на пандемията. Ваксинирани на територията на областта към днешна дата са 199 023.

От Регионалната здравна инспекция припомнят, че разполагат с достатъчни количества от всички видове ваксини срещу COVID-19.

Свързани статии