КНСБ блокира ул. „Гладстон“ в Пловдив, иска по-високи заплати, работещо правителство и парламент/ВИДЕО/

Синдикалисти от КНСБ спряха днес движението по една от основните улици на Пловдив – ул. „Гладстон“ с настояване за достойно заплащане, повишаване на заплатите с между 18 и 20%, гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд, справедлив зелен преход, ефективни мерки за овладяване ръста на инфлацията и излизане от икономическата криза. Лидерът на синдиката Пламен Димитров призова политиците да сформират редовно правитество, за да има стабилност в държавата.

Протестиращите блокираха за около половин час движението  района на Дома на културата „Борис Христов“, където бе и първоначалният им митинг. Той започна в 12.30 ч., след като приключи отчетно-изборното събрание на пловдивската структура на синдиката, на която местният лидер Боян Бойкински бе преизбран за председател на КНСБ-Пловдив.

Протестът бе организиран и по повод на Международния ден на достойния труд – 7 октомври, с мотото „Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата“.

Пред журналисти лидерът на КНСБ обяви, че синдикалистите настояват да има правителство и работещ парламент, за да има кой да изпълни исканията им. Той се обърна и към служебния кабинет с искане за компенсация на доходите на всички български граждани между 12 и 15%.

„В индустрията увеличението е над 17%, в услугите – около 15 на сто, най-голям длъжник остава държавата“, каза още синдикалният лидер.

Той беше категоричен, че синдикатите – и КНСБ, и Подкрепа, ще отстояват искането си минималната работна заплата да стане 850 лева, което, по думите му е половината от средната работна заплата за първите шест месеца на 2022 година.

Накрая, но не на последно място Димитров подчерта, че обхватът на помощите за отопление трябва да се удвои за около 300 000 души, за което досега се даваха 50 милиона лева. По думите му тези помощи трябва да бъдат в размер на 1 милиард лева, което е нищожна сума на фона на 65-милиардния бюджет на България.

Пламен Димитров каза още, че синдикатите настояват да се запазят енергийните компенсации, тъй като в противен случай работата си ще загубят между 80 000 и 100 000 души в рамките на месец-два и то точно в тежката зима. Той обяви, че синдикалните организации а готови още от първия ден на новото правителство да седнат на масата за преговори.

Димитров беше категоричен, че ако исканията им не бъдат изпълнени, синдикатите излизат на протест – на улицата. По думите му преговори ще има и в предприятията.

От своя страна местният лидер Боян Бойкински заяви, че област Пловдив се превръща в област с едни от най-ниските нива на заплащане.

Петдесетината синдикалисти блокираха движението по ул. „Гладстон“ до 13.00 ч., след което улицата беше освободена.

Свързани статии