Кметът на община Брезово: Всяко време ражда своите будители

Уважаеми съграждани! Честит 1-ви ноември! Всеки народ има своите будители, но само българите са решили да ги честват.

Тази година се навършва един век от отбелязването на деня, който ознаменува делото на българските просветители, книжовници и революционери. За първи път Денят на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1909 г., но през 1922 г. Народното събрание обявява 1 ноември за празник на всички “заслужили българи”.

Днес отдаваме почит към онези достойни личности, съхранили българската идентичност през хилядолетията. Често обричани на забрава, но никой и нищо не може да ни отнеме словото, да заличи българщината.

Нека си припомним завета на Паисий: „Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи…….”

Будителите са духовната спойка на нацията. Всяко време има своите будители. Затова днес се обръщам и към всички вас, посветили се на каузата за запазване на българската духовност. Преподавателите, учените и изследователите, творците от всички сфери – това са хората, които градят бъдещето на страната ни днес. Личностите, на които в значителна степен се дължи фактът, че българската култура, наука и образование намират европейско и световно признание.

Отговорни сме пред историята да пазим онова, което е съхранило националната ни идентичност.

Бъдете смели, свободни и имайте куража да реализирате целите си!

Христо Енков
Кмет на Община Брезово

Свързани статии