Кметът на Карлово пред ПБ Новинар с новини по три важни за гражданите теми/ВИДЕО/

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов гостува в студиото на ПБ Новинар. С него разговаряхме по три важни за гражданите теми-за собствеността на емблематичната за региона Куршум джамия, за наводнените карловски села и за междуселищния превоз.

На 21 декември Апелативен съд Пловдив ще се произнесе собственик ли е община Карлово на Куршум джамия. Припомняме, че през 2016 година Главно мюфтийство, което претендира за имота в центъра на Карлово, не успя да докаже, че е първоприемник на мюсюлманските духовни общини преди Освобождението. Само след малко повече от месец магистратите ще решат 9-годишната сага и аз вярвам, че решението ще е изцяло в наша полза, съобщи Кабаиванов.

Местната власт има спечелен проект и чрез него след обявяването на казуса, ще реновира храма и пространството около него, като изложи там исторически артефакти, открити от археолозите, работили на територията на община Карлово. Те доказват, че организиран живот със селища в региона е имало поне от 2 500 години, коментира кметът.

По втората тема-страшните наводнения в Каравелово, Богдан и Слатина и какво се случва там, Кабаиванов съобщи, че се очаква финансиране от Междуведомствената комисия за улиците в селата и в Карлово и за другите нанесени щети. Припомняме, че местната власт получи от Междуведомствената комисия 10 мнл. лв. за проектиране на разрушената инфраструктура. По изчисленията на експерти докладът, който кметът представи пред Министерски съвет и то без щетите о частните домове, е на стойност 67 мнл. лв, които държавата трябва да осигури на общината в рамките на идните 12 месеца, за да се възстанови разрушеното и хората в трите села да имат нормален начин на живот.

Третият голям проблем е междуселищният транспорт. Преди седмици превозвачът, който беше спечелил конкурса и обслужваше общинската пътна мрежа, се отказа да работи по западната страна на общината, защото е във финансова неизгода. От 1 декември фирмата спира да вози по направленията Карлово-Войнягово, Карлово-Климент и Карлово-Клисура.

На утрешното заседание на ОбС кметът ще запознае съветниците с проблема и ще се търси решение. Другите превозвачи, които са били поканени в тази връзка за разговор, също са заявили, че ако поемат въпросните линии, ще работят на загуба.

Според кмета решението на този проблем е създаването на общинско предприятие. Вече се изготвя проект, с който община Карлово ще кандидатстваме по Програмата за градска мобилност по Плана за възстановяване и развитие, за да получи електрически автобуси и с тях да извършва общинския превоз, каза още д-р Кабаиванов.

Свързани статии