Кметът на Карлово пред Новинар: Чака ни тежка и пълна с ремонти 2023-та година/ВИДЕО/

Изпращаме една много трудна година. Трябваше да работим в условията на няколко кризи – икономическа, политическа, а и бедствието, което ни сполетя, ни донесе допълнителни нерви, предизвикателства и липса на време. Това заяви в интервю в студиото на ПБ Новинар кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той припомни, че за три месеца общината е трябвало да разчистим огромните поражения от голямото наводнение през септември. „Над 3 млн. куб. м изнесохме от коритата на реките, дворовете и къщите на хората. Над 500 стълба бяха паднали, липсваха 7 км водопроводи, 21 моста бяха отнесени. В момента приключихме с първите два етапа – спасителния и разчистването. До Нова година ще бъде поставен мостът на Татлъ дере в Каравелово, обявена е поръчката за възстановяване на детската градина, възстановява се уличното осветление и започнахме поръчките за възстановяване на мостовете, над 30 улици и двата общински пътя – Московец – Богдан и Богдан – Войнягово. Чака ни тежка, продължителна и напрегната работа през цялата 2023 година. За всички тези обекти община Карлово е направила проекти и се чака финансиране от държавата“, поясни градоначалникът.

Той сподели, че е много доволен от решението на Пловдивския апелативен съд за Куршум джамия. „Надявам се, че след това решение на съда Главно мюфтийство няма да продължи да обжалва. Аз съм изключително респектиран от апелативните магистрати, които взеха най-справедливото и законосъобразно решение. Куршум джамия принадлежи на Карлово и на карловци“, категоричен е Кабаиванов.

Той допълни, че до края на лятото джамията ще бъде реновирана по проект, финансиран по програма „Културно-исторически туризъм“. След дълги съгласувания с НИНКН общината вече е готова и започва работа. Ще бъде реновирано и цялото пространство около нея, както и цялото площадно пространство наоколо до светофара на главната улица, за да е изцяло завършена пешеходна зона.

Община Карлово е спечелила още два проекта по европейските фондове – за пътя Богдан-Войнягово и за ремонт на вилата на Евлоги Георгиев. Догодина ще се осъществи също реконструкция на главната улица от светофара на пазара до пресечката „Тодор и Ана Пулеви“.

„Трябва да решим и много острия проблем с транспорта. Ще кандидатстваме по европроект за собствен превоз. Възнамеряваме да създадем общинско предприятие „Автотранспорт“ за междуселищните и градските линии с електробуси и зарядни станции, които ще бъдат обвързани с общинска фотоволтаична централа“, коментира д-р Караиванов.

Вижте още във видеото…

Свързани статии