Катаджии спират за неизправни светлини и неправилно пресичане, започва акция „Зима“

От 1 до 30 ноември 2022 г. на територията на страната се провежда традиционната акция „Зима“, която е част от на превантивните национални кампании на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм.

През последните няколко години акцията в акцията са включени три кампаниисъс следните акценти:

В периода 1-10 ноември кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ ще бъде насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга, малогабаритна селскостопанска техника и др., като акцентът в полицейските проверки ще бъде поставен на тяхното оборудване и задължителните светлоотразителни елементи.

От 11 до 20 ноември ще се проведе кампания „Пешеходции водачи за толерантност на пътя“. Контролът ще бъде насочен към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на пътното платно и  за недопускане отнемането на предимството на пешеходците от стана на водачите на ППС.

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, от 21 ноември до 30 ноември, е насочена към водачите и техническата изправност на управляваните от тях МПС. По традиция 20 ноември, който е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП, ще бъде отбелязан и в храмовете на всички официални религии в страната.

Според статистиката на сектор „Пътна полиция“ – Пловдив, през зимния период на сезон 2021/2022 г. на територията на дирекцията са възникнали 191 тежки ПТП с 9 жертви и 238 ранени. Отчита се, че най-много са пострадалите участници при катастрофи в населените места, а загиналите са предимно от произшествия по републиканската и общинска пътна мрежа.

Съветите на Отдел „Пътна полиция” към ГДНП – МВР за безопасно пътуване през зимата може да видите ТУК.

Свързани статии