Кървавата драма в Христо Даново заради мъжката чест на ромски зетьове

Страшна драма и нова кървава вакханалия се е разиграла по Гергьовден в карловското село Христо Даново, научи ПБ Новинар от свои източници. Мъже от родовете Салчеви и Колеви са се изпотрепали.

Както вече писахме, от полицията излязоха с официално съобщение, че петима жители на Христо Даново са задържани след масово сбиване в петък. Около 18.30 ч. на тел. 112 постъпило съобщение за скандал между две местни враждуващи фамилии, който прераснал във физическа саморазправа с употреба на тояги и хвърляне на камъни. След бързата намеса на служители от РУ-Карлово и пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“, ситуацията е овладяна без да има сериозно пострадали, възстановен е напълно общественият ред в населеното място. Като инициатори на конфликта в полицейския арест за срок до 24 часа са отведени петима мъже. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е Районната прокуратура.

От свои източници Новинар научи, че възрастен мъж от клана Колеви, който имал две женени дъщери, поканил зетьовете на гости на Гергьовден. Двамата мъже били по-млади от половинките си. Тъстът и зетьовете солидно се почерпили за празника и започнали лют спор. Причината първоначално била, че един от зетьовете прекарал ел жица до къщата на дядо си, за да има по-възрастният мъж ток. Той обаче отказал да плаща изразходената електроенергия и станала кавгата. След това тъстът, солидно пиян, заявил, че младите мъже не могат да задоволяват дъщерите му в леглото и щял да им намери нови мъже. Това вече взривило честта на ромските „герои“ и те скочили на бой да бранят честта си. В мелето се намесили и двама роднини от единия род и така сагата приключила с петорен арест.

Припомняме, че в карловските села Розино и Христо Даново преди имаше постоянни екшъни между враждуващи кланове. Особено скандален беше случаят с покойния вече карловски бизнесмен Георги Рогачев, когото група роми убиха на собствената му бензиностанция в Розино. В резултат на това двама мъже – чичо и племенник, излежават присъди от 19 и 20 години в затвора. Несекващите войни между клановете бяха поспрели от две години, но сега явно се възобновяват наново.

Свързани статии