Карлово отбеляза 85 години музей на Васил Левски с национална научна конференция/СНИМКИ/

С двудневна национална научна конференция в Карлово бе отбелязана 85-годишнината на къща-музей Васил Левски – Национален музей от 2000 г. . Конференцията уважиха кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, зам.-кметът Антон Минев, заместник-председателят на фондация „Васил Левски“ Стойо Карагенски, представители на Общобългарски комитет на името на Апостола, музейни работници, приятели и партньори от музеи в страната. Конференцията бе организирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. На официалното откриване бяха прочетени поздравителни адреси от Министъра на културата, Сдружение „Български музеи“, Фондация „Васил Левски“, къща-музей „Иван Вазов“- Сопот и други.

В първия ден темата бе „Движимите културни ценности в образователните програми на къщи-музеи на български възрожденци“ с водеща д-р Аксиния Бутева – главен експерт в дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към Министерството на културата. Доклади и презентации представиха музейните специалисти Надежда Георгиева – Сопот, Димитър Димитров – Габрово, Румяна Маркова – Трявна, Даяна Комбова – Карлово, Здравка Никовска и д-р Милена Катошева от Национален литературен музей – София.

„Нови документи и нови изследвания за български възрожденци и техните музеи“ бе темата на дискусиите в следобедните часове с водещ проф. д-р Пламен Митев от Софийския университет. Доклади изнесоха проф. д.и.н. Вера Бонева, доц. д-р Светла Атанасова, д-р Чавдар Ангелов, Дора Чаушева, проф. д.и.н.Орлин Събев, доц. д-р Атанас Шопов, Светлана Мухова, проф. д-р Пламен Митев. След дискусията бяха представени нови книги на проф. Орлин Събев, проф. Вера Бонева и Национален музей „Васил Левски“- Карлово.

Водеща през втория ден бе проф. Вера Бонева – ръководител на катедра „Културно-историческо наследство“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Със своите изследвания се включиха Мария Деянова от ИМ Карлово, Ася Николова – НМ „Христо Ботев“ Калофер, Румяна Донева от РИМ – Пловдив, Марио Шуптов от ИМ – Перущица и историческите музеи в Пирдоп, Ловеч, Трявна и Надежда Петрова от Национален музей „Васил Левски“ – Карлово. Вторият ден на научния форум завърши с заключителна дискусия.

В програмата на конференцията бяха презентирани и два урока на живо с ученици от втори и четвърти клас по образователната програма „Аз уча в музей „Васил Левски“с преподавател Пламена Москова.

Васил Иванов Кунчев – Левски е роден на 18 юли 1837 г..

Родната му къща е била необитавана дълго време и рухва още в годините около Освобождението на България. Възстановена е в първоначалния си вид през 1933 г. благодарение на обществената инициатива, на ентусиазма на карловци, на родствениците на Васил Левски, на Карловската дружба и Народния комитет „Васил Левски“- София.

Отворена като музей през 1937 г., родната къща на Васил Левски се превръща в един от най-посещаваните мемориални музеи в България, неразделна част от представите на всеки българин за Апостола на свободата, място за съхранение на ценни вещи, документи и художествени произведения, естествен център за научни и творчески изяви. Първоначално за нея се грижи общественият комитет, който я възстановява и читалището в града. Обслужва се само от пазач, който посреща и посетителите. За пръв за уредник на музея е назначен Никола Славчев.

През 1954г. къща-музей “Васил Левски” е включена в държавната музейна мрежа. През 1955 г. в близост до нея е изградена зала за документална експозиция. Когато тя се оказва малка, през 1965г. в съседство е построена нова сграда, а старата е преустроена в кинозала.

От 1968г. до 1992г. къщата-музей е филиал на Градския исторически музей в Карлово. От 1993г. е самостоятелен музей.

На 21 юли 2000 г. комплексът е обявен за държавен културен институт с национално значение и наименование Национален музей “Васил Левски” – Карлово.
Днес всеки посетител на Националния музей „Васил Левски“ освен родния дом на Апостола може да разгледа още: експозиционна и изложбена зала на музея, Онбашиевата и Чардаклиевата къща с видео зала и щанд за художествена и научна литература за Васил Левски, Мемориалния параклис „Всех Святих болгарских“, който съхранява косите на Апостола, паметникът на майката – Гина Кунчева.

В музея на Апостола има Музейно-образователен детски център за деца на различна възраст и детска работилница за изработване на тематични картички, за редене на пъзели, за оцветяване и рисуване.

Музей “Васил Левски” е един от най-посещаваните мемориални музеи в България и в миналото, и днес. През последните години се посещава от около 60 хиляди човека годишно.

Автор: Чонка Енева-журналист

Свързани статии