Карлово отбеляза 100 години от рождението на големия художник Христо Бабиков

С откриване на изложба, прочувствени слова, спомени, поезия и музика в Карловската художествена галерия бе отбелязана 100-годишнината от рождението на големия художник Христо Бабиков /1922-2000 г./.

На откриването на изложбата, от директора на галерията Димитър Рашков, присъства дъщерята на знаменития художник – Ирина Бабикова. Тя подчерта, че нейния баща е бил много продуктивен творец в областта на живописта. Оставил е над 400 картини и стотици рисунки и скици. „Във всички периоди от неговата творческа дейност основни са темите за връзката на човека с природата, връзката между хората и резултатите от човешкия труд. Основна е темата за нравствената красота у човека, изразена в неговите портрети и фигурални композиции. В много от картините му прозира отношението на човека не само към природата, но и към вселената и Бог“, каза Ирина Бабикова, която също е художник и добави: „общуваме с картината, когато я гледаме вътре в себе си, а не външно. Тогава картината отваря своята душа към нашата душа и контакта се получава“.

В изложбата виждаме примери от всички жанрове на живописта – пейзажи, портрети, фигурални и нефигурални композиции, подредени от различни периоди на неговото изключително богато творчество.

Карловската художничка Нина Канарова сподели своите спомени от нейния преподавател. Тя заедно с Дечко Тодоров, Донка Манукова и Димитър Рашков /по-късно/ са били негови ученици. „Той беше топъл човек, любвеобилен, директен, с  всеки можеше да си каже добра дума, и да му помогне“.

Поетесата Мира Бояна-Михаел от София  прочете свои лични творби и стихове за Христо Проданов от Георги Александров.

Песни за България с акомпанимент на китара изпяха присъстващите в галерията гости от София, карловски художници и много граждани.

Художникът Христо Бабиков е роден в Карлово. Завършва Институт за изобразителни изкуства в Ленинград през 1955 г.  Десет години от 1961 до 1971 г. е директор на Художествената гимназия в София, след което е ръководител на образованието по изкуствата в Министерството на културата. В периода от 1971-1976 г. той полага началото на нова образователна система по изкуствата – художествено, хореографско, музикално, театрално изкуство и слага началото на Институт по изкуствата. От 1972 до 1979 г. под негово ръководство са създадени и открити нови училища по изящни, промишлени и приложни изкуства в Казанлък, Пловдив, Смолян, Трявна, Троян, Сливен и други градове. Подобрени са програмите на всички средни художествени и музикални училища в София и страната. Благодарение на него и екипът, който ръководи, е изградена възможност в широк план за развитието на дарованията на нацията. Много в областта на културата той инициира и в родния град Карлово, където има ателие. Негова е идеята за създаването на Историческия музей и реставрация на възрожденските къщи в Карлово и запазването им в резерват.

Успоредно с развитието на новата система на образование по изкуствата, Христо Бабиков създава значително творчество главно в областта на живописта. Участва в национални изложби у нас и в чужбина – Москва, Санкт Петербург, Одеса, Тюмен, Бухара /Средна Азия/. Свои самостоятелни изложби представя в София, Карлово, Казанлък, Сопот. Негови творби са притежание на Ермитажа, Художествена галерия „А.С.Пушкин“ в Москва, Художествените галерии в Киев, Одеса, Тюмен, София, Карлово, Видин, Сопот и други. Десетки картини са в частни колекции у нас и в чужбина. Притежание на Карловската галерия са 8 негови картини, които са подредени в изложбата.

Автор: Чонка Енева – журналист

Свързани статии