Карловката Мария Сюпюрдекова: Фотографията е моят живот/СНИМКИ/

Фотоизложбата на карловката Мария Сюпюрдекова, открита в Бухаловия хан, част от комплекс Старинно Карлово на ул. „Васил Левски“, се превърна в празник  на културния живот в града.

Изложбата включва 30 табла с общо 700 снимки. Показаните фотографии отразяват голяма част от обществено-политическия и културен живот в община Карлово. Табла със снимки от Празниците на розата и лавандулата, цариците на розата, кукерските празници, изяви на самодейни колективи, кметовете на Карлово и официални гости на града. И още – посветени на Васил Левски, Евлогий и Христо Георгиеви, Петър Юруков и много други тематични черно-бели и цветни снимки.

Изкуството на фотографията при Мария не е просто улавяне на мига. Това е творчество, история в кадър, улавяне на емоция, на природно чудо, на миг от интересна случка, събитие с емоция, красота и тъга. Мария Сюпюрдекова снима събития, но в тях се стреми да има винаги чувство, емоция и изразяване на отношение.

За Мария фотографията е начин на живот. Тя се занимава с това от 50 години. Отразява събитията едно след друго, прави снимка след снимка на близки и познати хора. Запечатва техните празници и делници в различни периоди от живота им. Прави ги щастливи със снимките, които получават. А карловци се радват на професионалната работа  и желание да ги прави щастливи по свой начин.

Мария Сюпюрдекова обича фотографията да е жива, затова към хората и събитията тя винаги има индивидуален подход. Тя създава уникални смислени фотографии, благодарение на хората, които снима. Тя е фотографът на бабите, дядовците, децата и внуците. В нейните кадри много често се вижда историята на едно семейство. Започва от сватбения ден и продължава с новия дом и семейните празници. В творческия процес за постигане на страхотен образ Мария казва, че това е съвместно усилие между нея и хората срещу нея. Вдъхновение тя получава от самите хора и събитията, които отразява.

Според Мария Сюпюрдекова  фотографията е не само начин да отразиш едно събитие, но и начин да заявиш позиция. Снимки на карловката са участвали в десетки  изложби в родния град и страната. Нейни са постоянните изложби на кметовете на Карлово, носителите на наградата на града и Цариците на розата. Продължава да работи за събирането на снимков материал за всички 70 народни представители от Карлово. Мария е носител на общински награди и грамоти.

В представянето от София Бановска Мария бе обрисувана като „една удивително устойчива, успешна, неразрушима сплав от професионализъм и истински силен карловски дух. Когато снима, тя ни се усмихва, иска и от нас това, прави ни щастливи. Тя е един много ентусиазиран, емоционален хроникьор на нашия живот. Нейните снимки въздействат“ – споделя Бановска.

Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев благодари за представеното 50-годишно творчество на Мария Сюпюрдекова. Той я сравни с: „Упорита работна пчелица. При нея няма пречка, когато при дъжд, сняг или жега трябва да отрази дадено събитие. Тя работи за това, което е учила. Това я прави добър професионалист в нейната работа“ – подчерта Минев. Той връчи на Мария почетния знак на община Карлово.

„Това е била целта на моя живот. Фотографията е моята работа, хоби, живот и всичко. Благодаря за оценката и обичта, които ми давате. Животът в един град е общо дело и трябва да си помагаме кой с каквото може“ – каза на финала на вечерта Мария Сюпюрдекова.

Фотоизложбата „50 години творческа дейност“ ще продължи до началото на месец ноември.

Чонка Енева, журналист

Свързани статии