Изложба „Сопот през погледа на фотографа Георги Дерлийски“ откриха в града на Вазов/СНИМКИ/

Изложба „Сопот през погледа на фотографа Георги Дерелийски“ откриха днес в НЧ „Иван Вазов -1871“. На 10 табла са разположени над 38 стари снимки на град Сопот.  Изложбата е част от дългосрочната програма на Сдружение „Национална културна платформа“, целяща да популяризира културно-историческото наследство на община Сопот.

В изложбата взеха участие и учениците от I клас на НУ „Неделя Петкова“, а историкът Петър Берлиев разказа на децата за историята на Вазовия град. Официални гости на събитието бяха: Деян Дойнов – кмет на община Сопот, Веска Ненчева – народен представител, Борислава Петрова – директор на КМ „Иван Вазов“ и др.

Сопотненецът Цочо Делев за Георги Дерелийски: „Той беше първият уредник на Вазовия музей. Роден е на 20 април 1906 г. в град Сопот в семейството на търговец. Основното си образование завършва в родния си град. Учи в карловската гимназия до 4-ти реален клас. Две години служи като доброволец в 21 пехотна средногорска дружина. На 1 януари 1930 е назначен за пазач на родната къща на Вазов. Като такъв работи до 1 май 1948 година.

След напускането на музея той отваря фотоателие в Дановата къща на площада в Сопот. Основната професия на Георги Дерелийски беше фотографията. Едва петнадесетгодишен той се увличаше по нея. Друг фотограф в Сопот нямаше и затова посетителите на Вазовия музей се обръщаха към него. И той не отказваше. Снимаше групи, семейства, лица, дечица, от които получаваше допълнителни доходи.

Георги Дерелийски бе рожба на своето време – снимаше документираше историята на своя роден град, уреждаше музея , популяризираше Вазовото творчество. Той беше интересен събеседник и хората го обичаха. Наричаха го „бай Гочко“.

Георги Дерелийски живееше с мечтата да напише история на града. За целта събираше материали, писмени сведения от стари хора, записваше предания и легенди. но той не успя да реализира мечтата на своя живот.“

Свързани статии