Иван Костов от Пловдив към политиците: Някой трябва по християнски да прости/СНИМКИ и ВИДЕО/

„Задачата е политическата система да си вземе властта от мафията, която се е настанила в държавните институции“, категоричен бе бившият премиер на България

Препълнена зала „Съединение“ посрещна снощи  бившия премиер Иван Костов в Пловдив. Десетки дойдоха да видят и чуят бившия премиер на България. Старинната зала, построена някога за парламентарни заседания се пукаше по шевовете, хора имаше и в предверието, както и по балконите. Сред присъстващите беше бившият областен управител, а сега депутат от Демократична България и местен лидер на ДСБ – Йордан Иванов и общински съветници.

Министър-председателят на България от периода 1997-2001 г. Иван Костов представи в града под тепетата най-новата си книга – “Политиката отвътре”. Той бе в Пловдив по покана на читатели за разговор и отговори на въпросите, зададени му от публиката. Книгата бе представена от журналиста и главен редактор на в. „Марица“ Руси Чернев.

„През 90-те години на миналия век преживявахме тежки времена. СДС тогава беше се разпаднала, а в демократичната общност, която тогава имаше претенции да лидерства промените се бяха изострили отношенията. Целта беше да се постигне обединение на демократичната общност и партиите, които я представляваха, за да могат да се превърнат в авангарда, от който имаше нужда страната. Това се случи не само с преговори, но и с битки. Не само с консенсусно съгласие, а и с много конфронтация и то с предизвикана конфронтация. Ние тогава не можехме да оставим президента Желю Желев, който свали правителството на Филип Димитров. Заради това станаха предварителните избори и Петър Стоянов ги спечели, като стана кандидат на цялата демократична общност“, припомни събитията преди 1997-ма година Костов.

Той посочи, че съгласието тогава не е постигнато лесно, но така се е стигнало до Обединените демократични сили и до голямото доверие, което хората някога му дадоха.

„Все си мисля, че на някой ще му е полезно първо да разбере какво е хаос и след това да прецени как може да постигне едно мобилизиране на българския авангард. Авангардът не е посткомунистическо мнозинство. Това е ариегарда на българското племе, което върви по пътеките на прехода“, направи сравнение бившият премиер и тогавашен лидер на ОДС.

„В „Политиката отвътре“ показвам, че това е най-голямата отговорност на политическите партии и на самите политици – да прегърнат тази отговорност да застанат отпред. И да кажат на обществото: „Следвайте ни!“. А не, както сегашните лидери казват: „Следваме ви!“. Обществото никога няма да поиска реформа. Обществото е консервативно и не само българското, не е само нашето. Навсякъде е така. Всички политици в Европа и в света знаят, че който се захване да прави реформи, той губи властта“, подчерта Иван Костов и допълни: „Само че това доверие, което ние бяхме натрупали в онези месеци трябваше да се похарчи за спасяването на страната, а не за някакви други цели. Всъщност политиката е един такъв трансфер – заслужава се доверието пред обществото, то дава това доверие и след това политикът го използва за доброто на това общество, независимо какво ще се случи с него самия“.

„Ние разменихме доверието което обществото ни даде за реформите, чрез които влязохме в НАТО и ЕС“, заключи бившият премиер.

„Политиката отвътре“ излиза три години след първата книга на Иван Костов – „Свидетелства за прехода 1989-1999 г.“.
Сега бившият премиер на България продължава диалога за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България. Описва преживян и споделен опит на държавник – без да пести и политическите грешки, и верните решения, върнали България в общността на европейските държави.

„Политиците у нас не разбират важното, че демокрацията и пазарната икономика са органично цяло – едното не може да замести другото. Няма демокрацияя безпазарна икономика и обратно, без демокрация икономиката става джунгла, в която господстват монополи и престъпност“, пише  Костов в книгата си.

„Едно от най-важните качества на един политик е да е оптимист. Историята има периоди на растеж и регрес. България не е застрашена в момента от такъв регрес. България не е в икономическа криза, а е в добър, много добър и дори голям растеж“, отговори политикът на въпрос от публиката каква е оценката му за политическата обстановка в момента.

По думите му криза на тока няма как да има, след като страната ни изнася 50% от електроенергията в чужбина. Според него в момента в България цените на газа да най-ниски в сравнение с другите държави. „Ние сме в изключително благоприятна позиция по отношение на газа. Всички приказки, които се изприказваха от правителството изплашиха хората“, коментира той.

Костов посочи, че що се отнася до горивата, страната ни ползва нефт от сорта „Урал“, койтйо струва 75 долара за барел и на практика у нас с цената му се спекулира. „България е една от най-индустриализираните страни и с най-бързо развиваща се индустрия и IT сектор. Над сто са българските IT фирми в световната класация. Тази истина няма да чуете от политиците“, подчерта Костов.

Бившият премиер изтъкна, че най-голямата болка на българина са децата му. „Това, че са далеч от нас, че са в чужбина, че се налага пенсионерите да помагаме на децата си, е най-тежко. Държавата е в много голям дълг към семействата с малки деца. Загубихме 810 000 души – все млади хора, които напуснаха страната ни през последните 10 години“ призна той.

На въпрос дали трябва да приемем еврото като национална валута, той отговори, че в днешната световна криза и заради войната в Украйна, България трябва да е много навътре в Европейския съюз, а не в периферията. Финансистът беше категоричен, че няма риск за страната да приеме еврото.

Костов посъветва днешните политици да потърсят съгласие помежду си. „Вижте самата политическа класа колко е разкъсана и колко много претенденти има да я представляват. И с колко лоши отношения са помежду си. Това е големият проблем – някой трябва по християнски да прости. Не някой, а всички трябва да си простят помежду си, за да могат да направят следващат крачка. Изречените думи, това, което се е случило помежду им, нямат никакво значение на фона на задачата, която имат. А задачата е политическата система да си вземе властта от мафията, която се е настанила в държавните институции“, заключи Иван Костов.

Пред присъстващите той сподели, че е започнал да пише втората част на книгата си „Свидетелствата за прехода“. Тя ще обхваща периода 2009-2013 година. „След три години може да е готова“, прогнозира бившият премиер и започна да раздава автографи, за които се изви дълга опашка.

Източник и снимки: DCnews.bg

Свързани статии