Художничката Таня Стефанова: Керамиката създава красота и провокира мисленето/СНИМКИ/

Изложба керамика, откри художничката Таня Стефанова. В експозицията на ул. „Юмрукчал“ в Карлово е подредена нейна декоративна керамика – триизмерна и релефна. Интерес предизвикват скулптурните пластики, които имат конкретна форма – джуджета, например, или двете глави. Във малката зала на галерията са изложени рисунки с креда и сух пастел. „Жената от рисунките е въображаем, събирателен образ. Моята цел беше не наподобяване на човешко лице, а някакво вътрешно състояние“, споделя авторката.

Карловският художникът Димитър Бакърджиев откри изложбата. „Познавам Таня Стефанова от много години. С нея имахме щастието да завършим специалността керамика при проф. Венко Колев, изявен български творец;  училището в Трявна носи неговото име. В изложбата на Таня Стефанова са представени предколедни, произведения на изкуството – седем джуджета, като всяко едно показва характерна човешка черта и по един много деликатен и докосващ начин ни връща в детството. Тези керамични пластики създават чувство на шега, на игра, на закачка. Оригинални са есенните листа, пресътворени от керамика. Те са показани по много своеобразен и въздействащ начин. В изложбата има щрихи и скици на бъдещи произведения. Така се проследява мисловния процес на твореца от замисъла до крайния резултат“, каза при откриването Бакърджиев.

Даровитата художничка изработва и съдове за декорация, които показа на самостоятелна изложба в Карлово преди една година.

Понастоящем Таня Стефанова се занимава основно с керамика. Има ателие в София, но също така ползва пещта на свой колега-керамик от Сопот – Иван Ганчев, който има добра база и е много добър керамик. Талантливата художничка споделя, че му е безкрайно благодарна, защото пещта в нейното ателие е малка и трудно може да приготви творби за една изложба. Нейното мнение е, че независимо с какъв материал работи един творец той винаги създава красота, която да провокира мисленето. А керамиката е изкуство, което те кара да се замислиш, да оцениш красивите неща, да почувстваш нещо. Независимо от материалът, с който художникът иска да изрази себе си – дали това е камък, метал, платно или глина няма значение, защото изкуството е магия, която завладява.

Таня Стефанова завършва художествената гимназия и художествената академия в столицата, където е родена и живее със семейството си.  Занимава се с керамика и текстил. Работи като художник-десенатор в Карловска коприна до закриването на предприятието. Има хубави спомени от работата си с колегите-художници Васил Генков и Петра Керкенезова. С умиление говори за уникално красивата сграда на щампата, където е било ателието на десенаторите.

Художничката е свързана с Карлово, а нейните корени, по бащина линия, са от Домлян. Не случайно тя прави трета самостоятелна изложба в града на Апостола. „Живях малко в Карлово, но съм тясно свързана с този град, защото е красив, кокетен, спокоен и много слънчев. В него работят много творци. Веднъж ги броихме със скулпторката Нина Канарова и се оказа, че в района творят над 30 колеги, художници, с академично образование“.

Изложбата ще бъде открита до 13 ноември.

Текст: Чонка Енева

Свързани статии