Голям пожар в Калояновско: Евакуираха хора от вилни зони/СНИМКИ/

Огнен ад се вихри от 13 часа днес. Горят стотици декари сухи треви между селата Стрелци, Отец Паисиево и Сухозем, съобщи за ПБ Новинар директорът на Горско стопанство Хисаря инж. Добрин Иванов.

На място са 7 коли на пожарната от Пловдив, Хисаря, Раковски, Брезово. Там са и три екипа служители на Горското от Хисаря. На място е секретарят на община Калояново Павел Павлов. Той съобщи, че доброволчески формирования от Калояново, Бегово, Сухозем, Долна махала, Отец Паисиево са се включили в гасенето. Според кмета на село Отец Паисиево Валентин Абрашев стихията наполовина е овладяна, вятърът е поутихнал.

Застрашени са били вилните зони на Отец Паисиево, хората там са предупредени да се евакуират. Ситуацията там е вече овладяна. В пустеещи вили край Сухозем имало две старици, кметът увери, че е пратил хора да ги изведат на безопасно място. В момента усилията са насочени именно към вилната зона на Сухозем, която е застрашена да бъде обхваната от огъня. Трудно се гаси, само се облива с вода, няма възможност това да става и ръчно, тъй като гори къпинк на трудно проходими места.

От община Калояново, на чиято територия се вихри пожарът, увериха, че ще бъде осигурена храна и вода, ако се наложат нощни дежурства на доброволчески формирования, горските служители.

Към 20. 15. часа в борбата с огнения ад се включи и хеликоптер, който облива с вода района на пожара.

 

Свързани статии