Глобиха с 5000 лв. кмета за Сопот за „обзаведени” с дивани и фотьойли сметища

Кметът на Сопот Деян Дойнов ще трябва да плати глоба от 5000 лв. заради нерегламентирани сметища, добре „обзаведени” с дивани, фотьойли, умивалници, тоалетни и т. н. Безразборното изхвърляне на всевъзможи отпадъци било констатирано от инспектори на РИОСВ при проверка на 4 май 2020 г. Едното сметище било от двете страни на черен път, водещ до пречиствателната станция на ВМЗ – Сопот. Освен стари мебели там имало хладилници, фризери, части от стари коли, гуми, строителни отпадъци, фаянсови плочки, тухли, керемиди, бетон и земни маси. От лявата страна на пътя между гробищния парк и язовира пък били открити други строителни отпадъци – тухли, керемиди, плочки и т. н. в големи количества.

По Закона за управление на отпадъците отговорността за разчистването на сметищата е на кметовете и на това основание Деян Дойнов е санкциониран. Той обжалвал и на първа инстанция Карловският районен съд отменя наказателното постановление. Със свое решение от вчера обаче Административният съд в Пловдив постановява, че Дойнов е глобен основателно, защото в случая не може да става дума за маловажност – сметищата са две и очевидно не става дума за инцидентно струпване на отпадъци.

Това решение е окончателно.  Деян Дойнов ще трябва да плати сумата от собствения си джоб, защото административнонаказателната отговорност е лична.

Източник: 24plovdiv.bg

Свързани статии