Гергьовден е – един от най-тачените празници в България

Днес се отбелязва денят на св. Георги Победоносец – един от най-тачените светци в християнството и мъченик за Христовата вяра. Празникът е обичан и почитан в цяла България, тъй като Георги е най-популярното мъжко име в страната, носено от над 150 хил. души. Днес имен ден празнуват общо над 220 хил. души.

Житието на светеца воин разказва, че по времето на император Диоклециан Георги бил войник. Едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Тъй като бил умен и способен младеж, императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той е християнин. Когато се разбрало, императорът поискал от св. Георги да се отрече от вярата си, но той отказал. Заради това бил подложен на множество мъчения, но след всяко от тях оздравявал, защото сам Господ лекувал раните му с докосването си. Св. Георги отговарял на измисляните нови и нови мъчения на императора с думите: По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз да понасям мъченията.

Светецът бил обезглавен на 23 април 306 г.

Най-известното чудо, извършено от св. Георги, е убиването на змея близо до град Вирит. Змеят изяждал всеки ден по едно от децата в града, докато светецът не го пробол с копието си. Заради чудото хората в града повярвали в Бога и се покръстили. Оттук води началото си най-популярното изображение на светеца по иконите – на бял кон с копие в ръка и змей в краката.

Денят на храбростта

Празникът на воина св. Георги се отбелязва като Ден на храбростта и българската армия. Традицията води началото си от 1880 г., когато с указ княз Александър Батенберг постановява честването му.

В последните две години традиционният военен парад за празника не беше провеждан заради ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Тази година денят ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини пред паметника на Незнайния воин. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и седем представителни блока на различните видове войски, които ще преминат в тържествен марш.

Военни части в цялата страна ще направят демонстрации на бойните си способности, които ще могат да бъдат наблюдавани от публика. Полетите на военно-въздушните сили ще бъдат в авиобазата „Граф Игнатиево“, военно-морските сили ще покажат умения на Морската гара във Варна, възможностите на сухопътните войски могат да бъдат наблюдавани на учебния полигон „Ново село“, а тези на спецчастите – на полигона „Црънча“.

Празникът на пролетта

Гергьовден е един от най-тачените празници в българския обреден календар. Фолклорът пази отглас от почитта към него в народните песни:

Личен ден Великден, дваж по-личен – Гергьовден 

Св. Георги традиционно е схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (в народните вярвания той побеждава ламята и отключва изворите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. С този празник започва стопанската година. Коли се агне и се отправят молитви за плодородие.

Според народната традиция празничната трапеза за Гергьовден се прави на открито – „на зелено“. Обичайно на масата на този ден се слагат печено агнешко, обредни хлябове, прясно издоено мляко и сирене.

Имен ден празнуват: Георги, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео, Георгина, Гергана, Гинка, Гиньо, Гиргин,Гиргина, Гоце, Гюро, Гюрга, Гюргелена, Йорго, Порица/Дневник

Свързани статии