Гълъб Донев от Каравелово: Ще отпуснем средства и строителни материали за пострадалите от наводненията (ВИДЕО)

Служебният премиер Гълъб Донев посети пострадалото от наводненията село Каравелово. Премиерът е там, за да провери на място действията на институциите за преодоляване на последиците от бедствието в региона.

„Намираме се в ситуация, която показва, че силата на човек е не да стои изправен и никога да не пада, а когато падне да може да се изправи и всички институции, държавата, всички доброволци, които участват ни показват, че силата е именно в това – да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани, които имат нужда от подкрепа на държавата и обществото като цяло“, заяви от бедстващото село Донев.

„Нещо уникално е, че няма пострадали и загинали. Да, има нанесени материални щети. Стихията връхлита за секунди, а възстановяването изисква време и усилия. Намираме се в етапа, в който всички усилия и средства на държавата са впрегнати, за да бъде възстановена инфраструктурата и домовете на хората“, посочи още той.

„Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени и строителни материали като тухли, цимент и други. Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства, за да може всяко едно домакинство да може да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо доставянето на временни жилища за хората, чиито домове са разрушени“, заяви служебният премиер.

Премиерът каза още, че до няколко дни всичко, което е необходимо, ще бъде описано от кмета на община Карлово и кметовете на отделните населени места, които са пострадали, за да има пълната картина за необходимите неща.

Той добави, че ще предоставят толкова временни жилища, колкото са необходими.

Семействата, които имат деца ученици, също ще бъдат подпомогнати, за да могат да посрещнат първия учебен ден достойно. „Държавата е помислила и за това“, каза Донев.

„На 7 септември с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за всички пострадали села, както и за Сопот, където има проблем с питейната вода. Министерският съвет ще вземе решението за тази диференцирана помощ, която да отпусне на пострадалите домакинства, така че това да стане в съвсем кратки стокове – до седмица, 10 дни, за да може хората да бъдат спокойни в усилията, които ще положат за възстановяване на домовете им“, обясни Донев.

Според министър-председателя до бедствието се е стигнало заради огромните количества дъжд – 200-250 л/кв.м, паднали в Средна гора.

„Виждате, че от няколко дни няма валежи, но реката е с много висок дебит. Няма как да се борим срещу стихията. Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма безразборна сеч, няма нарушения“, каза още Донев.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов призова всички българи, които искат да помогнат – с труд, храна, строителни материали, могат да го направят. „В общината има публикувани сметки, а отчет на средствата ще се прави всяка седмица“, каза той. Кабаиванов бе категоричен, че всяка стотинка ще бъде изразходвана публично и по предназначение.

Пострадалите семейства вече могат да кандидатстват за еднократна помощ в Агенцията за социално подпомагане. Общината и Агенцията ще работят на място, за да се съберат заявленията на пострадалите хора.

Донев честити и празника на всички бъглари.

„Днес е денят на Съединението – ден, който в ситуацията тук ни учи на държавност – институциите и хората, защото всички ние сме държавността. Можем да бъдем обединени и заедно и националният идеал за обединение не е кампания, то е избор всеки ден, който се прави от всеки един от нас“, каза той.

Източник и снимка: DarikNews

Свързани статии