Габриела Аврамова, ръководител на Дневен център за деца с увреждания: Тук се раздаваш и не мислиш за работното време

Габриела Аврамова е ръководител на Дневен център за деца с увреждания и Център за обществена подкрепа в Карлово от една година. Работи като социален работник. Завършила е социална педагогика в Пловдивския университет.  От 4 години е в системата на Соник старт – фирма, която осигурява комплекс от различни социални услуги.

Дневният център обслужва деца с физически и ментални увреждания

„Предлагаме полудневна и дневна грижа. Капацитетът на услугата е за 25 деца на възраст до 18 години. Понякога се налага да работим и с по-големи. Повечето деца са над 7 години, но имаме и едно, което не е навършило 5. Нашите деца ходят на училище и на детска градина след свършване на учебната програма идват в Дневния център. Всяко дете има индивидуална програма. При нас могат да подготвят уроци за училище, както и да извършват много други дейности според техните желания и възможности.“, разказва Аврамова и споделя с обич „Децата преминават през различни етапи. Това са нашите деца. Те ни зареждат и вкарват много цвят в сивото ни ежедневие. Работата ми е удоволствие. Приемам я не като работа, а като хоби. Няма по прекрасно нещо от това да работиш в тази сфера.“.

В Центъра има психолог, арт-терапевт, педагог, рехабилитатор, възпитатели и социален работник, които се занимават с децата. Подготвят ги не само за училище, но и за живота. Малчуганите са в центъра до 17.00 ч. , след което родителите ги вземат. Те са от Карлово и от близките населени места. Има деца, чиито родители ги карат със собствен превоз, но от скоро Центъра разполага със специализиран бус с инвалидна рампа, който улеснява предвижването. Не само децата, но и родителите имат голяма нужда от подкрепа е мнението на специалистите от екипа.

Благодарна съм на колегите, защото няма как работата ни да върви, ако не сме задружни и не се подкрепяме една друга. Екипът ни е млад. Приемаме децата като наши. Обичаме ги и ги приемаме такива каквито са. Всеки човек има своите различия, затова трябва да се научим да ги приемаме. Децата ни са уникални. Тук сме да даваме шанс на всяко от тях. На това учим и нашите деца. Те ни учат как да бъдем добри. Когато човек е лъчезарен зарежда и хората наоколо. Въпреки техните увреждания те са слънчица, които огряват Центъра – всяко със своите различия. Те се усмихват и са добронамерени. Когато постигнем резултат сме истински щастливи. Един химикал да хване едно дете за нас е постижение. Помагаме си. С колегите сме верига, която не трябва да се къса. Момиченцата правят кутия за бижута, правят различни приложни неща, ходят на разходка, събират листа, правят хербарии; за куклите шият дрехи. Някой неща ги вземат за в къщи, други остават в центъра, разказва за работата на екипа Габриела Аврамова .

Разполагаме с устройство за контрол с поглед

Това е така наречения комуникатор 5,  с който разполагат много малко центрове. Неговият софтуер има широк спектър от приложения, които спомагат за разширяването на познанията на децата и подобряване на контрола с поглед. Това устройство има възможността да дава на потребителите с вербални затруднения да общуват с вграден глас. Всичко се контролира с поглед.

„Работя  с едно страхотно устройство – комуникатор 5. В софтуера се включени много програми и приложения, с които децата могат да обогатят своите познания. Визуалната памет е една от най-силните. Комуникаторът обхваща погледа на детенцето и му дава възможност да работи с компютъра без да се налага то да движи ръчичките си и или друго, освен погледа. Така децата ползват всякакви интернет дадености, могат да се включат в социалните мрежи. Това устройство говори вместо тях, избирайки с погледа си определено изображение – буквичка, думичка или изречение, което може да изпише детето. Софтуерът възпроизвежда глас и детето общува с останалите. Това му дава вяра, че то може да управлява собственото си тяло, движения, координация“, споделя Лилия Джонджорова.

Лилия Джонджорова и арт-терапевт от 2017 г. „Колкото и да си учил практиката е друго. Завършила съм тази специалност в Пловдивския университет. Провеждаме индивидуални и групови сесии, където децата могат да общуват. Главната цел е те да покажат това, което ги прави специални. Тук рисуваме, развиваме различни практически умения, които им помагат в самообслужването, за да могат когато пораснат да се развиват и професионално. Тяхната индивидуалност е не дефицит, а това, което могат да допринесат на света той да се промени към добро и да приеме тези специални деца като част от него.“.

Имаме надграждащи обучения

Соник старт ни предлага различни обучения, които ни усъвършенстват все повече и повече. Има много новости, които научаваме по време на обученията. Постоянно имаме надграждащи обучения, които ни улесняват и помагат за работата. Винаги можем да се обадим, да се допитаме до друг колега.Има обмяна на опит. Често се събираме. Соник старт предразполага своите служители и потребители. Специалистите си подбират своите дейности за работа с децата, като изцяло са съобразени с техните потребности. С децата се работи групово и индивидуално, за да можем да ги приобщим и да им изградим добра среда за работа и за игра. Да бъде удоволствие както за тях, така и за нас.“ –  подчертава ръководителят на екипа Габриела Аврамова.

Даваме насоки на родителите

Петя Берлиева – Иванова е социален работник в Дневния център. Тук работи от 2015 г. Започва като възпитател и осъзнава, че децата със специални потребности, наистина са специални. Петя споделя, че ги разбира, въпреки дефицитите, които те притежават. Като възпитател изцяло се отдава в помощ на децата. От 2017 г. работа й на социален работник се изразява в това, да се свързва с родителите. „Разговарям с родителите и съм техен първи душеприказчик за всичко, което се случва вкъщи и в Центъра, за да вървим заедно, споделя жената с широка усмивка.

Дневен център – Карлово отпразнува 10-годишен юбилей

Само преди 2 седмици Дневният център отбеляза 10 години с голям концерт на пл. „20 юли“ в Карлово. „На тържеството грейнахме с пъстри цветове, разпръснахме цвят в небето. В нашата инициатива се включиха детските градини „Зорница“, „Светлина“, „Първи юни“, както и читалищата в Карлово и Сопот. Имаше фокусник. Децата приеха всичко от сърце и се радваха на това, което става. Местенето ни в новата сграда съвпадна със събитието по отбелязване на юбилейната 10-годишнина, но всичко беше много хубаво, макар и по-натоварено.“ – разказа Аврамова и допълни „Всяка година правим график с инициативи, които реализираме, не само за нашите деца, но и за обществото . Работата ни е прекрасна. За тази сфера човек трябва да има душа и сърце, за да я работи. Това не е работа като други да дойдеш да си я свършиш и да си отидеш. Тук се раздаваш и не мислиш за часовете, и за работното  време. Нашите деца са изключителни, те са чудесни, и както всеки човек си има негово качество хубаво за него, така и нашите деца са със своята индивидуалност.“.

Текст и снимки: Чонка Енева – журналист

Свързани статии