Европейските дни на наследството превърнаха садовци в търсачи на етнографски ценности/СНИМКИ/

Безценни етнографски и с музейна стойност находки издириха и дариха за музейните експозиции на Садово десетки граждани, стана ясно след края на инициативите в общината по повод Европейските дни на наследството. Над тридесет бяха описаните инициативи в общинския център и по населените места, които намериха място в афиша за инициативата.

Творческа работилница „Поглед към миналото“, „Екскурзия в библиотеката“, пътешествието „Къде живеят книгите“, „Богатството от нашето минало“, разказваща за бита на нашите предци беседа, литературно четене по повод 200 години от рождението на възрожденеца Добри Чинтулов са само част от акцентите, които като магнит привлякоха десетки деца, младежи и родителите им, похвалиха се организаторите в Садово.

Сред дарените от ентусиасти ценни предмет по време на двудневните инициативи, на 17-18 септември, бяха старинни монети, керамични съдове, фолклорни облекла, ръчно тъкани черги, чекрък. А най-голямо любопитство предизвикаха радиоприемник от преди почти девет десетилетия, / от 1936 г/, както и снимка с цар Борис Трети от откриването на училището в село Селци. „Тези инициативи показаха за пореден път, че в нашата община живеят будни хора, деца и възрастни, които знаят как да откриват с интерес и съпричастност, когато трябва да се покажем достойни наследници на историята си и всички нейни следи.

Така е било преди, така ще продължи да бъде, защото за нас в Садово е важен акцент да възпитаваме респект към миналото, създаващо самочувствие и амбиция в младите поколения, коментира кметът на Садово, Димитър Здравков по повод ценните дарения по време на инициативата. Вярвам, че само след месец, по повод Деня на народните будители Садово отново ще бъде център на подобни инициативи“, заключи той.

Свързани статии