Емил Кабаиванов: Щетите от наводненията са за над 60 млн. лв.

По предварителни данни щетите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лв. Това съобщи пред NOVA кметът на общината Емил Кабаиванов. Той обаче подчерта, че цифрата вероятно не е окончателната, тъй като няма как всички поражения да бъдат описани за няколко дни.

Повече от 340 къщи са с различна степен на увреждане. Шест от тях са напълно разрушени, а в повече от 60 е невъзможно да се живее. Обитателите на тези имоти към момента живеят при близки и приятели.

Общо 378 семейства се нуждаят от подкрепа от Агенцията за социално подпомагане. Списъците ще бъдат готови днес.

Пометени от стихията са седем мостови съоръжения и повече от 10 по-малки моста, които свързват села в региона или са вътре в селата. 18 км е повредената общинска мрежа и около 150 хиляди кв. м са изнесените улици.

„Никой не помни такава стихия в района. Първия ден вадихме хора от къщите, имаше опасност да се удавят. Всеки ден ще съм тук да помагам на хората“, каза през сълзи карловският градоначалник пред bTV.

Кабаиванов е категоричен, че преди бурите, отнесли къщите и инфраструктурата, реките там са били почистени. „Ежегодно отделяме средства за почистване на тези малки рекички. А по отношение на сечта не съм експерт. Министърът на земеделието обеща заедно да отидем високо в Средна гора, за да видим до каква степен е обезлесено”, посочи още кметът.

Според него ако не беше дървеният материал, донесен от приливната вълна, нямаше да се образуват бентове по съществуващите мостове и бедствието нямаше да е толкова голямо. Кабаиванов коментира, че министърът на земеделието е поел ангажимент да се направи инспекция в Средна гора на сечта.

„Възрастните хора в района казват, че навремето също е имало дъждове, но не и такава вода“, каза още кметът.

Снимки: bTV и ББК Пътища

Свързани статии