Емблема на културния живот: 152 години театрална дейност в Карлово/СНИМКИ/

Вечер, посветена на историята на карловския театър „Елена Снежина“, организира НЧ „Васил Левски-1861г.“ с участието на актьорите от театралния състав и ценители на сценичното изкуство. Със специално внимание, бурни аплодисменти и ставане на крака бе посрещнат Иван Стефанов – дългогодишен художествен ръководител, режисьор и актьор, посветил на театралното изкуство почти шест десетилетия активна творческа работа.

„Театърът е не просто място, той е чувство. Той е убежище, което събира хората“ – така София Бановска започна представянето на книгата на Зоя Станкова по повод 152 години история на театър „Елена Снежина“, в която с много богат снимков материал се проследяват постановките в различните сезони.

Видео показа сцени от играните пиеси през годините и лицата на актьорите, вложили талант и ентусиазъм в постановки на театъра от Иван Вазов, Стефан Цанев, Йордан Радичков, Пабло Неруда, Бертолт Брехт и много други.

На финала на тържеството Иван Хаджийски, председател на читалищното настоятелство, благодари и поздрави авторката на книгата и актьорите. „Актьорите остават на сцената духа си и от този дух следващите поколения попиват, за да стават все по-добри“, каза Хаджийски.

Карловският самодеен театър пише своята история от есента на 1869 година. Тогава гражданите на Карлово стават публика на комедията на „Михал Мишкоед“, преведена от сръбски и адаптирана за българска публика от Сава Доброплодни.

Повече от 152 години не спира активната творческа дейност на самодейния театър в града. През 1989 г. театърът приема името на родената в Карлово Елена Снежина – една от най-ярките звезди в българската театрална история.

През годините карловският любителски театър е носител на множество медали, награди, отличия и на най-голямата награда – любовта на многобройната публика.

Автор: Чонка Енева

Свързани статии