Ексклузивно в Новинар: Машора излезе от бургаския арест, прибира се в Столетово

Бургаският окръжен съд реши да уважи днес молбата на адв. Гънчо Гънчев и да освободи от ареста Тошко Тодоров – Машора от карловското село Столетово.

Както първи ПБ Новинар съобщи, преди дни Машора отишъл на море с жена си и внуците си и е бил арестуван край Китен.

64-годишният мъж изкара 72 часа в бургаския арест. Прокуратурата днес е поискала удължаване на мярката, но съдът е преценил, че няма опасност Машора да се укрие, да извърши ново престъпление или да повлияе на следствието. Магистратите отмениха мярката и днес Машора се прибира.

Въпреки това, в петък за втори път в морския град ще се гледа делото по същество. Ще се решава дали Машора да бъде предаден на гръцките власти по европейска заповед за арест. Случаят е безпрецедентен, защото преди време Пловдивският окръжен съд взе решение да не екстрадира Тодор в Гърция. Причината за втория арест обаче е, че не била свалена бюлетината за европейска заповед за арест и по този начин на бургаските ченгета им е излязло, че мъжът се издирва.

Припомняме, че преди няколко години Машора продал кемпера си на мъж от Плевен. Въпросният кемпер е бил заловен в Гърция с група мигранти от различни страни. Трафикантът избягал, но във возилото били намерени малкият и големият талон на кемпера. Тогава гръцките власти поиската екстрадиция и въпреки, че Машора и адвокатът му доказаха, че возилото е законно прехвърлено и българинът не е бил в този период в Гърция, а е бил на работа, от южната ни съседка настояваха да бъде тикнат в зандана там. Въпросното дело е предвидено да се гледа чак през 2023 година.

ПБ Новинар припомня, че много българи гният в затворите в Гърция по такива причини и остават там дълги години. Ако беше екстрадиран в Гърция, Машора беше заплашен от над 100 години затвор.

Свързани статии