Двамата бандити, ограбили възрастен мъж в Първомайско, остават в ареста

Първомайският районен съд остави в ареста двамата братя, ограбили 72-годишния Петър Петров от село Искра в понеделник.

По искане на Районна прокуратура – Пловдив съдът задържа с постоянна мярка „задържане под стража“ двамата нападатели, обвинени за грабеж на пенсията на възрастния мъж.

31-годишният Ангел Р. и брат му – Румен, на 43 г. са привлечени като обвиняеми за това, че на 08.08.2022 г., в с. Искра, общ. Първомай, обл. Пловдив, в съучастие – Ангел като извършител и Румен Р. като помагач, отнели сумата от 370 лева от 72-годишен мъж, като използвали за това сила. Предвиденото по закон наказание за това деяние е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Двамата мъже влезли в дома на възрастния мъж вечерта на 8 август 2022 г. Единият от тях го ударил и отнел пенсията му от 370 лева. През това време другият се намирал пред къщата, за да „пази“ и следи за случайни минувачи. Само час след подаване на сигнала за грабежа, двамата били арестувани от полицаите в Първомай.

Припомняме, че след грабежа двамата първоначално били в местно заведение в селото, а по-късно изхарчили пенсията на възрастния мъж в асеновградско казино.

Съдът прецени, че въпреки ранния етап на разследването, при определяне на най-тежката мярка на процесуална принуда са налице кумулативните предпоставки: престъплението, за което всяко от лицата е привлечено към отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“; данните сочат, че съществува реална опасност всеки от дейците да се укрие или да извърши престъпление; събраните по делото материали да създават обосновано предположение у съда за авторството на деянието.

Определението на Районен съд–Първомай подлежи на обжалване пред Окръжен съд–Пловдив в тридневен срок. Ако това стане, делото ще се гледа на 18 август.

Снимка: ОДМВР-Пловдив

Свързани статии