Димитър Здравков: Садово отстоява с труд и вдъхновение славата на фъстъчената столица на България/СНИМКИ/

С много желание и празнично настроение садовци се включиха в Празника на фъстъка в горещия съботен ден, едни като трудолюбиви производители, други като талантливи кулинари и творци приложници в конкурсна надпревара, а цялото множество трети като любопитни гости и съграждани. Само след две години се навършват две десетилетия, откакто Садово организира този уникален Празник на фъстъка, но през последните десет от тях той е специален акцент като част от майските културни празници.

Стотици са семействата и хиляди са декарите земеделска земя, върху, която трудолюбивите садовци от града и всички населени места отглеждат фъстъци вече поколения наред, коментира кметът на Садово Димитър Здравков и уточни: заслужили сме си славата на столица на фъстъкопроизводството, заради качествените маслодайни сортове и високите добиви. Горди сме и с уменията на стотици наши съграждани да правят истински кулинарни вълшебства – пити, ястия, салати, сладкиши, напитки и още фантазии с фъстъците, каза още той.

Истински фурор сред журито и празнуващите садовци предизвикаха вълшебните пити с фъстъци, екзотични салати, кремове и други гастрономически магии. Ученици и децата от детските градини из общината се включиха в тази надпревара с макети и пана с фъстъци, а всички се радваха на изложбата с тях. Заместник – кметът Петър Георгиев награди най-добрите участници в конкурсите на празника, а кметът на Садово Димитър Здравков уважи земляческа среща „Живи корени“ в село Селци. Едно село има смисъл и е живо, докато хората, излезли от него пазят корените си и тачат родното си място, където и да се намират, каза на срещата Здравков.

Свързани статии