Братята от Асеновград, измамили и хора от Хисаря, остават под ключ

Асеновградският районен съд остави в ареста двамата братя Йордан и Запрян Налбантови, измамили 13 души по различни схеми в Асеновград, Пловдив, Хисаря, Брестник и Видин, съобщиха от Съдебната палата.

Срещу Йордан Налбантов е повдигнато обвинение за извършени измами при условията на продължавано престъпление и в условията на опасен рецидив в съучастие като извършител със своя брат при второто престъпление.

Запрян Налбантов е привлечен в качеството на обвиняем за  извършена измама при условията на опасен рецидив и в съучастие като извършител със своя брат.

Събрани са доказателства за това, че Йордан се свързал с част от пострадалите хора и ги убедил да сключат договори за кредит на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони. Той обещавал, че ще плаща вноските по заемите, но трябва да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, Налбантов прекъсвал връзката с пострадалите.  Той извършвал измами и по още една схема – твърдял, че заедно с брат си често пътували до Дания. Оттам доставяли западна техника на изгодни цени. За целта Йордан вземал капаро от различни лица. Впоследствие той не доставял обещаните стоки, измислял различни причини за това и прекъсвал връзка с клиентите.

В началото на месец декември 2021 г. двамата братя обещали на 28-годишна жена да продадат кучето й в Дания за 2000 лева. Взели животното, след което не заплатили дължимата сума и преустановили връзка с нея.

Разследването по случая е започнало през месец юни 2021 г. след като една от пострадалите жени е подала сигнал в полицията за измама със закупуване на телефон с кредит. Досъдебното производство се води в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Установено е, че извършените измами са общо 30.

Наказанието, което предвижда законът за извършените от братята измами е от 3 до 10 години затвор.

Съдът е преценил, че единствената възможна и адекватна мярка за неотклонение в случая е най-тежката такава – „задържане под стража“, тъй като са налице всички предпоставки за налагането й – налице е обосновано предположение, че двамата братя са извършители на престъпленията, в които са обвинени, налице е опасност те да извършат друго престъпление, като за престъпленията, в които те са обвинени, се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Нещо повече, те се явяват тежки по смисъла на закона.

Според изложените мотиви при вземане на мярка, различна от задържане под стража, няма опасност обвиняемите да се укрият.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 04 март 2022 г. от 13.30 часа.

Снимка: 24plovdiv.bg

Свързани статии