Бившето ръководство на ВМЗ: Атакуват ни хора, които изпълняват политическа поръчка – те не познават завода

За къщата: 6-ма души, 25 лева за нощувка – това ли е „лукса“ на директора

За производството: Само за юли имаме повече произведена продукция от трите месеца, в които служебният министър е бил начело на ВМЗ

За суровините: Заварих 10 критични доставки, оставих 2 с решение до средата на септември

За строителната програма: Обсъдихме широко с началниците на цехове и синдикатите нуждите от ремонт и приехме програма с ясен регламент

За работниците: Заболя ме от ироничната забележка на служебния министър за киселото мляко. За него може да е маловажно, за мен всяка една социална придобивка е важна

Бившето ръководство на ВМЗ-Сопот опроверга всички твърдения на служебния министър и ръководство на ДКК, изнесени пред медиите в последните дни. „Атакуват ни хора, които изпълняват политическа поръчка – те не познават завода, производството и работниците, не са влизали в цеховете“, заяви на пресконференция в БТА Иван Иванов, изпълнителен директор на „ВМЗ“ ЕАД през периода юни-август 2022 г. и представи фактите:

За производството: Само за месец юли, назначеното от Корнелия Нинова ръководство има повече произведена продукция от трите месеца, в които служебният министър Никола Стоянов е бил начело на ВМЗ. За първото тримесечие е произведена продукция за 16 млн. лв., за един месец при нашето управление – 28 млн. лв., заяви изпълнителният директор Иван Иванов.

Преди него председателят на Съвета на директорите Мариян Йовчев също опроверга служебния министър и ръководството на ДКК, представяйки конкретните данни от бизнес-програмата на завода – факти, които лесно могат да бъдат проверени. Тези факти, обаче не са известни на хората и служебният министър и ДКК разчитат, че една неистина изречена 100 пъти, по метода на китайската капка, може да стане истина“, посочиха от бившето ръководство на ВМЗ.

За „луксозната къща“: „Тя е наета като по-добър вариант от това членовете на борда на директорите да ползват хотели – практика, която са имали точно тези, които днес ни критикуват, те са ползвали луксозни хотели в района на Хисаря, и това може да се провери лесно. Нещо повече – къщата е ползвана от 6-ма души – пада се по 25 лева за нощувка на човек. Аз спях в едната стая, в съседната преходна стая – друг човек. Това ли е лукса на директора?“, заяви бившият директор на ВМЗ Иван Иванов и в отговор на журналистически въпрос посочи имената на хората от ръководството, ползвали къщата.

За суровините: Заварих 10 критични доставки. Да, ако ги няма – би спряло част от производството. Става дума за огромен конгломерат от продукти, ситуацията е усложнена. От 10 критични доставки обаче – оставих 2, и то с решение за тях до средата на септември. По наше време бяха разплатени стари над 35 млн. лв.“, изнесе още факти бившият изпълнителен директор.

За работниците и условията на труд: „Заболя ме от ироничната забележка на служебния министър за киселото мляко, което сме раздавали на работниците от ВМЗ. За него може да е несъществено. За мен, обаче всяка една социална придобивка за работещите във ВМЗ е важна“, заяви Иван Иванов и посочи свършеното:

„Отворихме стола – дотогава работниците се редяха на опашки в пек и дъжд с едни кутийки отвън. Съветът на директорите взе решение храненето в стола да се дотира. Сега чувам от работници, че столът бил затворен – нямам обяснение защо, ако е вярна информацията“, посочи Иван Иванов.

Той не скри, че е останал изумен как завод с подобно производство не е разполагал с необходимото и адекватно медицинско оборудване – „заварихме празна линейка“. Екипът на Иван Иванов тогава оборудва линейката, както и четири медицински чанти и осигурява медицинско обслужване.

Възстановява се практиката работещите във вредните производства да получават „незначителното“ за служебния министър кисело мляко. До влизането на назначеното от Нинова ръководство, работниците нямат дори вода в помещенията – по техни признания, дори и нещо да им влезе в окото – тичат на по 200 метра да се измият. Екипът на Иван Иванов вкарва над 90 диспенсъра в цеховете.

„С влизането в сила на новия КТД увеличихме заплатите с 200 лева и ваучерите от 80 на 200 лв. – придобивка, извоювана от министър Корнелия Нинова тогава. По мое предложение към отпуската на всеки работник отпуснахме допълнително възнаграждение от 150 лева“, посочи следващите придобивки бившият изпълнителен директор.

За строителната програма: Иван Иванов посочи, че е сварил завода в много лошо състояние – „в технологично отношение ВМЗ е останал в 20 век, при изключително лоши условия на труд“. На пресконференция бяха показани шокиращи снимки на битови и санитарни помещения, на цехове.

Лошото състояние на цеховете оказва негативно влияние върху здравето на работниците, мотивацията им, готовата продукция, върху модернизацията и въвеждането на нови технологии. Поради тези причини ремонтните дейности които предприехме са от жизнено важно значение за успешното развитие на ВМЗ, посочи бившият заместник-изпълнителен директор Георги Цветков.

„Хората, които ни атакуват за строителната програма и ремонтите, които започнахме – не са влизали в цеховете, те са си разхождали костюмите единствено от портала до директорския кабинет. Работниците, чистосърдечно признаха, че от 20 години те не са виждали директор да е влизал в цеховете“, подчерта Иван Иванов.

По тази причина бившето ръководство обхожда цеховете, обсъжда с началниците на цеховете и със синдикатите предложенията за ремонти и изготвя строителната програма. Тя е одобрена и подписана от всички страни, съставена е комисия, която при ясни процедури и правила избира фирмите, предложили най-ниска цена, посочи Георги Цветков.

По мнението на финансовия директор тогава заводът може да си позволи тази строителна програма, която значително ще подобри условията на труд и сградния фонд. Подчертава се, че първо трябва да се започне от покривите в спешен порядък, за да се хване хубавото време. Това е причината да се бърза със стартирането на строителната програма. „Фактът, че в началото на септември при пороя в Карловско, ВМЗ се наводни заради течащите покриви и спря производството за седмица, показа, че сме били на прав път“, добави Георги Цветков.

„В началото се чудехме дали служебният министър говори неистини поради незнание и заблуждение или преследва реваншистки цели. Днес вече сме сигурни – при него реваншизмът надделя над истината“, заявиха от бившето ръководство на ВМЗ-Сопот.

Иван Иванов е кандидат за народен представител от листата на БСП за България Пловдив област

БСП за България е с бюлетина № 28

Преференцията на Иван Иванов е с № 104

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Свързани статии