30-годишен юбилей отпразнува Интензивното отделение на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“/СНИМКИ и ВИДЕО/

Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен водосвет днес по повод 30-годишнината от съдването на Интензивното отделение в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ под тепетата. С голямо тържество в клиниката отбелязаха юбилея.

Над 4500 деца са преминали през интензивното отделение през този 30-годишен период, като от тях 2900 са били новородени и недоносени бебенца с вродени малформации и висок риск. Най-малкото пеленаче, лекувано в клиниката е тежало едва 740 грама, разказа д-р Стефан Лазаров. По думите му извършените анестезии са били близо 54 000.

На тържеството днес бяха някои от спасените деца – вече възрастни. Четирима от тях бяха дарени с икона на Св. Богородица от пловдивския владика, който ги благослови. Сред тях беше 9-годишната Ива, която благодари на проф. Стефанова за спасението си. Била бебенце, когато я довели в клиниката, където й направили животоспасяваща операция, а сега е четвъртокласничка.

Самият дядо Николай разказа за случай, при който е благословил малко дете, на което предстояла тежка операция и го определи като чудо.

„Аз дойдох при вас, защото вие вярвате в Бога, аз съм убеден в това. Господ прави чудеса, особено във вашето отделение. Имал съм възможността ида изживея такова чудо с вас, когато вие сама ми казахте: „Поръсете това детенце, защото му предстои много тежка операция и не знаем дали ще оцелее“. Аз извърших кръщение на това детенце, което след това порасна и довършихме последованието на миропомазанието и разбираме, че Божията благодат и всемогъщество в пълнота се проявяват в нашите човешки немощи. Но на Вас Господ е дал божествени таланти. Дал ви е дар и със силата на вярата, защото невъзможното за човека е възможно за Бога, вие знаете това, вие осъществявате това божествено призвание“, подчерта митрополитът.

Началникът на Клиниката по детска хирургия проф. Д-р Пенка Стефанова посочи, че в живота на лекарите, анестезиолозите, хирурзите има различни емоционални състояния – от пълна радост до разочарованието, от изтриването на сълзите до радостта в майчините очи. Тя благодари на всички създали, работили и работещи в единственото в Южна България специализирано детско интензивно отделение.

От своя страна дядо Николай отслужи водосвет и благослови медиците и пациентите. Той подари и картина на отделението.

Проф. Стефанова изрази благодарност към всички създадетели на отделението – проф. Атанас Атанасов, доц. Чаталбашев, проф. Чолаков,  проф. Зънзов, д-р Щерев и много други.

На празника дъщерята на проф. Атанасов припомни призива на своя баща – медиците да лекуват всеки пациент като свой най-близък.

Свързани статии