Започна седмицата на огнените момчета-героите, които ни спасяват в беди/СНИМКИ/

Пожарникарите пазят домовете ни от огъня и спасяват хора, попаднали в огнен капан. Обикновено това е най-разпространеното възприемане на работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, но всъщност те са на място и когато има наводнение, свлачище, земетресение и в редица други ситуации. Най-често, когато хората са в беда. Именно те са и тези, които се отзовават на тежките пътнотранспортни произшествия и от чиято бързина и професионализъм често зависи човешки живот. Част от техниката, с която се спасяват хора, пострадали при пътни произшествия, 42- метрова автомеханична стълба с която огнеборците могат да достигнат и най- високите етажи на сграда, бяха показани днес на площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив. Инициативата на пловдивските огнеборците даде старт на „Седмицата за пожарна безопасност“, която ще продължи от днес до 19 септември.

Най- силно бе привлечено детското любопитство-майки, които имат собствени блогове и ютуб канали, заснеха множество клипчета и снимки с участието на малчуганите. Интересът към професията на героите на днешното време предизвика усмивки и накара възрастните отново да погледнат на живота през погледа на децата.

Екипи на Първа служба по пожарна охрана на Регионалната дирекция и хора с големи сърца, част от екипа на Доброволното формирование „Пловдив-112“ откликваха на интереса на минувачи и посетители, разяснявайки им правилата за пожарна безопасност, даваха ценни съвети и напътствия, които могат да спасят човешкия живот и показаха как с добра координация на действията по между си може да се помогне на изпаднали в тежка, а понякога и животозастрашаваща ситуация. Не бяха малко и посетителите, които се интересуваха от това, как могат да станат доброволци. От първо лице на техните въпроси отговаряха екипите на Доброволно формирование 112- Пловдив.

С дни на отворените врати и различни инициативи единайсетте служби, част от състава на пловдивската дирекция, също ще отбележат „Седмицата на пожарна безопасност“. Демонстративни обучения и занятия, проиграване на планове за евакуация, демонстрация на спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали и как да трябва да се реагира при пожари, бедствия и извънредни ситуации, са планирани от екипите на отделните служби в периода от 13 до 19 септември.

Свързани статии